Neste steg for blåtann

Hvis du hadde en telefon med blåtann for noen år siden, og sto på et gatehjørne og søkte etter andre blåtann-enheter, dukket det sannsynligvis få eller ingen telefoner opp i skjermen. Prøv det samme i dag. Siden standardens spede begynnelse i 2000, har blåtann gått fra å være en litt sær ekstrafunksjon på telefonen til å bli allemannseie. Nå brukes teknologien til alt fra å overføre bilder mellom telefoner til å koble til trådløst tilbehør.

Siden versjon 1.0 av standarden kom på plass i 1999, har den blitt oppgradert flere ganger. De nyeste mobiltelefonene på markedet bruker i dag versjon 2.0, som gir en overføringshastighet på 3 Mbps. Blåtann er nå klar til å ta et kvantesprang fremover.

Som trådløs USB
Aleron, et firma som utvikler kommunikasjonsløsninger, har sammen med WiMedia og Open Interface vist frem den første blåtann-overføringen over såkalt UWB (Ultra Wide Band). Dette gir en maks overføringshastighet på 480 Mbps, eller nesten ni ganger raskere enn WiFi. UWB er samme teknologi som liger bak den kommende WUSB-standarden, eller trådløs USB om du vil.

Demonstrasjon av super-blåtann, som ble gjort under CES-messen i Las Vegas, viste at man kunne overføre levende lyd og bilde. Dette er problematisk, for ikke å si umulig, å få til i en noenlunde kvalitet med dagens blåtann.

- Ettersom blåtann blir en standardfunkson i bærbare enheter, er det åpenbart at selv om blåtann er enkelt å bruke, er makshastigheten på 3 Mbps for tregt for dagens mediasentriske programmer, sier Greg Burns, sjefen for Open Interface sin teknologiavdeling. - Å kombinere blåtann og UWB jevnstiller blåtanns styrker med høye overføringshastigheter for nedlasting av bilder, MP3 og video.

Testet på PC
Demonstrasjonen ble gjort med to bærbare PC-er med UWB og blåtann. De fremmøtte fikk først se en vanlig blåtannoverføring hvor hastigheten lå godt under 3 Mbps. Deretter ble WiMedias UWB-radio og Open Interface sin BLUEtusk-programvare lagt til. Hastigheten økte med en gang til 480 Mbps, og filoverføringene gikk unna på et blunk, i følge Mobiletechnews.com, som var til stede under demonstrasjonen.

UWB-plattformen er designet for å støtte flere bruksområder, som nettverk, trådløs USB og blåtann. Det er ventet at blåtann kombinert med UWB-teknologi kommer på markedet i løpet av året, men det blir neppe vanlig før neste år.

(Kilder: Cambridge Telecom Report, Mobiletechnews.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen