(Bilde: Hardware.no)

Neste Windows 8 skal få bedre 4K-støtte

Nå blir det enklere å mikse skjermer med forskjellig oppløsning.

I takt med at dataskjermer får høyere oppløsning, blir det stadig mer viktig at operativsystemene lar oss skalere tekst, ikoner og grafiske elementer. Alternativet er at all grafikken krymper sammen med pikslene, slik at vi omtrent må bruke lupe for å lese nettavisene.

Foto: Microsoft

Nå er heldigvis ikke dette noe problem per i dag, men inntoget av de ekstra høyoppløste 4K-skjermene endrer litt på spillereglene. For eksempel vil ikke dagens Windows la deg skalere mer enn 150 prosent, og det har Microsoft funnet ut ikke er nok. Windows 8.1, som for øvrig kan testes ut helt gratis, kan derfor skalere opp til 200 prosent – eller en dobling av pikslene, om du vil.

Dette ser vi som en fordel. 4K har en minium oppløsning på 3840 x 2160 piksler – det er over dobbelt så mange piksler om dagens WQHD-skjermer, med sine 2560 piksler i bredden. Skulle du da ta deg råd til en 31,5-tommers 4K-skjerm, vil du fort oppdage at selv dagens skalering på 150 prosent kan være litt knapt.

Individuell skalering

Foto: Microsoft

Den største nyheten er kanskje likevel at Windows i versjon 8.1 skalerer grafikken individuelt for hver skjerm. Det er med andre ord ikke noe problem i å mikse forskjellige skjermer med forskellig størrelse og oppløsning – hver enkelt kan skaleres slik at grafikkelementene ligner hverandre i størrelse.

Microsoft kaller dette «per display DPI scaling». Her prøver Windows 8.1 å velge optimal skalering for hver enkelt skjerm, avhengig av om du generelt ønsker større eller mindre grafikkelementer på skrivebordet.

Saken fortsetter under bildene.

Forskjellige skjermer uten skalering.

Forskjellige skjermer uten skalering. Foto: Microsoft
De samme skjermene med automatisk skalering.
De samme skjermene med automatisk skalering.Foto: Microsoft

Ettersom slik skalering kan by på visse utfordringer for noen programmer, har Microsoft også sluppet utviklerverktøy som lar applikasjoner automatisk forandre på innstillingene sine avhengig av skjermoppløsningen.

Høy oppløsning er for øvrig griselekkert:
Vi har kikket på Asus' 39 tommer store PC-skjerm >>>

Kilde: Extreme Windows Blog

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen