Nøkkelelementer i Ubuntu 13.04 skal utvikles i hemmelighet, skriver Mark Shuttleworth på bloggen sin. (Bilde: Martin Schmitt / Flickr)

Neste Ubuntu utvikles med entusiastene

Canonical-sjef Mark Shuttleworth varsler ny strategi.

Den nyeste versjonen av det Linux-baserte operativsystemet Ubuntu, 12.10 Quantal Quetzal, ble sluppet i forrige uke. Her var tettere integrasjon mot nettskyen blant de viktigste egenskapene.

Samtidig med den rykende ferske utgivelsen av det frie operativssytemet, kunne Canonical-grunnlegger Mark Shuttleworth komme med detaljer rundt neste Ubuntu-versjon på sin blogg.

Ubuntu 13.04 Raring Ringtail vil fortsette der Quantal Quetzal slapp, med økt fokus på nettskyen og bruk av programvaren over flere plattformer, og da spesielt mobile enheter.

Shuttleworth har i tillegg kunngjort om et skifte i utviklingsstrategien. Nøkkelelementer i Ubuntu 13.04 skal nemlig utvikles i sammen med de fremste frivillige bidragsyterne.

Lei av kritikere

Nettapplikasjoner på skrivebordet er blant det nye i Ubuntu 12.10.
Nettapplikasjoner på skrivebordet er blant det nye i Ubuntu 12.10.Foto: Canonical

Årsaken til dette er enkel: Ubuntu 13.04 vil inneholde det Shuttleworth kaller «spennende nyheter», og han foretrekker at de nye elementene blir utviklet i samråd med de største entusiastene inntil de er klare for en bredere brukermasse.

Mark Shuttleworth er lei av at kritikere river nye funksjoner i fillebiter før de i det hele tatt er ferdige. Å jobbe i ro og mak gjør at Canonical kan ta seg tid til å skape noe, og få det Shuttleworth kaller «mer gjennomslagskraft» når det endelig ser dagens lys.

Kun for utvalgte bidragsytere

Søk på både nett og lokalt område samtidig er en annen ny egenskap.
Søk på både nett og lokalt område samtidig er en annen ny egenskap.Foto: Canonical

Utviklingen av Raring Ringtail blir i første omgang kun forbeholdt bidragsytende medlemmer av Ubuntu-samfunnet med tilstrekkelig mengder «opparbeidet troverdighet».

Denne strategien bekymrer imidlertid ExtremeTech. De mener at det kan gjøre Ubuntu 13.04 mer utsatt for feil og sikkerhetsproblemer.

– Noe for alle

Når det gjelder nøyaktig hva alt hemmelighetskremmeriet dreier seg om, er detaljene altså få og vage. Shuttleworth lover at operativsystemet vil ha noe for alle, deriblant det han kaller nettmessige, kunstneriske, vitenskapelige, prangende, personvernforsterkende og analytiske funksjoner.

Som nevnt i starten av artikkelen, vil Ubuntu 13.04 fortsette der Ubuntu 12.10 slapp. Fokuset blir mer mobilt, med innstramming av kjernen i operativsystemet. Slik vil det bruke mindre minne og prosessorkraft, og dermed mindre batteri.

Canonical håper at operativsystemet vil kjøre like bra på bærbare PC-er, stasjonære PC-er, smarttelefoner, nettbrett og TV-er innen lanseringen av Ubuntu 14.04.

(Kilde: Mark Shuttleworth)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen