Slik markedsfører Corning sitt Gorilla Glass. Produsenten drev tidligere mest med industriglass og isolasjon for andre typer bruk. De siste årene har de også gjort merkevaren sin godt kjent for vanlige forbrukere.
Slik markedsfører Corning sitt Gorilla Glass. Produsenten drev tidligere mest med industriglass og isolasjon for andre typer bruk. De siste årene har de også gjort merkevaren sin godt kjent for vanlige forbrukere. (Bilde: Corning)

Glasset i neste års mobiltelefoner skal tåle mye mer

Corning har lansert Gorilla Glass 4.

Er det én ting de fleste av oss er smertelig klar over, er det at dagens mobilskjermer er digre, og svært knuselige. Statistisk sett er de mest knuselige rundt lanseringen av nye toppmodeller, men det er ingen tvil om at skjermene våre går i stykker også resten av året. Det er stor sannsynlighet for at mobilen din er dekket av Gorilla Glass fra Corning, og produsenten har nå kommet med en ny utgave av dette glasset. Formålet er nettopp å gjøre glasset vanskeligere å knuse.

Det nye Gorilla Glasset skal ha tålt opp mot 80 prosent av fallene i Cornings nye tester. Helt uknuselig er det likevel ikke.
Det nye Gorilla Glasset skal ha tålt opp mot 80 prosent av fallene i Cornings nye tester. Helt uknuselig er det likevel ikke.Foto: Corning

Corning hevder selv at glasset skal være inntil dobbelt så sterkt som konkurrerende typer glass. I nyutviklede testmetoder, der glasset møter mer ujevne overflater etter fall fra en meters høyde, skal glasset ha overlevd uskadet i opp mot 80 prosent av tilfellene. Corning sier dessuten at helt vanlig glass knuste samtlige ganger i testene.

Dukker sannsynligvis opp på nyåret

Ettersom mobilprodusenter flest nå har brukt Gorilla Glass gjennom flere generasjoner, er det svært høy sannsynlighet for at modellene vi ser lansert på nyåret vil inkludere det nye glasset fra Corning.

I forrige generasjon Gorilla Glass var den store nyheten at glasset skulle tåle direkte slitasje av nøkler og annet krimskrams bedre, uten å bli ripete. Helt ripefritt er det likevel ikke, og er man uforsiktig går det fort å få noen hakk og riper i mobilskjermen sin. Det bør man også tenke på med Gorilla Glass 4. Det er ikke uknuselig glass, men det skal altså være mer motstandsdyktig. Sjansene for å være heldig når mobilen først deiser i bakken ser ut til å bli bedre.

Gorilla Glass finner du i toppmodellene fra samtlige store mobilprodusenter, og glasset er også å finne et godt stykke ned i prisklassene hos de fleste av disse.

Hva med safirglass?

Huawei var først ut av de store mobilprodusentene med en satsing på safirglass. Ascend P7 Sapphire Edition har foreløpig ikke dukket opp i Norge.
Huawei var først ut av de store mobilprodusentene med en satsing på safirglass. Ascend P7 Sapphire Edition har foreløpig ikke dukket opp i Norge.Foto: Huawei

Selv om Apple selv ikke sier noe om hvilken leverandør de bruker i sine iPhone- og iPad-modeller er det en utbredt «sannhet» at det er Gorilla Glass som brukes også i deres produkter. Selskapet skal ha hatt planer om å bytte det ut med safirglass i iPhone 6, og samarbeidet med GT Advanced Technologies (GTAT) om å opprette en kjempefabrikk for produksjon av det spesielle glasset.

Det gikk ikke helt etter planen, og GTAT måtte søke om konkursbeskyttelse tidligere i år, før de fant frem til en avtale med Apple om deling av inntektene fra salget av den splitter nye fabrikken. I etterkant har det dukket opp informasjon om store problemer ved fabrikken, og at store mengder av glasset de rakk å produsere ikke holdt god nok kvalitet.

Safirglass er først og fremst å finne i litt påkostede armbåndsur, der det er kjent for å være svært solid, men også for å knuse i svært mange små fragmenter dersom det først ryker. I dag er det såvidt vi kjenner til kun én ordinær smarttelefon på markedet som er dekket av safirglass, og det er Huaweis Ascend P7 Sapphire Edition. Den er imidlertid ikke i salg i Norge foreløpig. Ønsker du å vite når den dukker opp i norske butikker kan du sette opp en prisvarsling i Prisguide.

(Kilde: corning/pressemelding)

 

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen