Neonode N2

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design og byggekvalitetStørrelse: 7,7 x 4,7 x 1,47 cm
Vekt: 60 gram
Utforming: Berøringsfølsom skjerm
Skjerm: 2 tommer
Snarveistaster: Volum, av/på
Kamera: Ja
Uttak: Proprietær
Pris: ca 3200 kroner

Slik vurderer vi
N2 har ingen taster bortsett fra piltasten i sølvfarge. (Alle foto: Marius Valle)
N2 har ingen taster bortsett fra piltasten i sølvfarge. (Alle foto: Marius Valle)
På baksiden sitter kameraet og høyttaleren.
På baksiden sitter kameraet og høyttaleren.
Alt styres med skjermen.
Alt styres med skjermen.

Neonode N2 er den tredje mobiltelefonen fra den knøttlille svenske mobilprodusenten Neonode. N2 kan beskrives på samme måte.

Telefonen er så liten at de aller fleste kommenterer det når du trekker den opp av lomma. Og når noen skal se nærmere på den, er det ingen som forstår hvordan den fungerer.

Tasteløs

N2 er nemlig fullstendig tasteløs, med unntak av volumtaster på siden og piltaster på fronten. Den knøttlille størrelsen gjør at det uansett ikke er plass til noe tastatur. I stedet bruker du den berøringsfølsomme skjermen.

Telefonen er laget nesten utelukkende i gummiaktig plast, og den føles forsåvidt solid. Du er likevel ganske engstelig for å miste den i bakken.

Piltasten på forsiden ligner veldig på en styrepinne, men er faktisk fireveistast. Denne brukes enkelte steder i programmene, men ikke til navigasjon i hovedmenyen. I de fleste tilfeller gjør den faktisk ingenting.

Det er skjermen som er grunnlaget for nesten alt du gjør med telefonen. Denne er berøringsfølsom, og veldig presis i bruk. Du bruker ikke pekepenn på denne skjermen - det er faktisk ikke mulig i det hele tatt. Det er ikke noe problem å skrive SMS med skjermtastaturet, men det krever at du er litt stø på tommelen. Om du har store hender, vil det muligens bli litt smått.

Bakvendt snakking

En ting som er litt vanskelig å venne seg til er at du må holde telefonen bak frem når du skal snakke i den. For vår del gikk det noen telefonsamtaler før vi vendte oss til å holde telefonen på denne måten.

Ellers er N2 som nevnt veldig liten. Om du ikke finner en lomme med plass til denne telefonen har du bare tøyselommer på klærne dine. N2 måler bare 7,7 centimeter i høyden, og den er knappe 15 millimeter tykk. Og siden den i tillegg bare veier 60 gram merker du ikke at N2 ligger i lomma. Den lille størrelsen og den stilige designen gjør også at du trygt kan ha telefonen rundt halsen.

Skjermer og menyerSkjerm: TFT, 2", 65K farger, berøringsfølsom
Oppløsning: 176 x 220 piksler
Operativsystem: Windows CE, "Neno" brukergrensesnitt
Meny: Rutenett, lister
Tekst: T9, multitap
Firmware: 2.1.277.0

Slik vurderer vi
N2 i hvilemodus. Pilene nederst på skjermen viser sveipeområdene.
N2 i hvilemodus. Pilene nederst på skjermen viser sveipeområdene.
Hovedmenyen er organisert i faner.
Hovedmenyen er organisert i faner.
I enkelte undermenyer får du lister. Her drar du bare fingeren over for å bla, og trykker en gang på skjermen for å velge.
I enkelte undermenyer får du lister. Her drar du bare fingeren over for å bla, og trykker en gang på skjermen for å velge.
Slik ser skjermen ut i hvilemodus.
Slik ser skjermen ut i hvilemodus.
N2 er kortere enn et vanlig bankkort.
N2 er kortere enn et vanlig bankkort.

Grei skjerm

Siden N2 nesten ikke har taster, og de få som er der knapt nok brukes, sier det seg selv at du her må bruke skjermen.

Rent teknisk sett skiller berøringsteknologien seg fra andre trykkskjermløsninger ved at det ikke er noen sensorer i selve skjermen. Det går et nett med laserstråler over skjermflaten, og når du bryter strålene vet telefonen hvor du holder fingeren.

Lavoppløst, men godkjent

Skjermen har en forholdsvis beskjeden oppløsning på 176 x 220 piksler. Dette gir et helt greit bilde, men bilder og video ser noe kornete ut. Det er vanskelig å se på skjermen fra sidene, noe som gjør at du må holde skjermen mer eller mindre rett foran deg.

Vi kunne ønsket oss en skjerm med høyere oppløsning. I N2s tilfelle hadde det trolig ført til redusert batterilevetid - og den er redusert nok som det er fra før av. Vi kan leve med skjermen, men den er ikke spesielt god til å vise video.

Genial trykkskjerm

Å bruke berøringsfølsom skjerm fremfor taster er som regel en sann pine. Men ikke når det kommer til N2.

Denne telefonen er med i en eksklusiv klubb av telefoner med berøringsfølsomme skjermer som faktisk kan erstatte et tastatur. I dag er det Neonodes telefoner og Apple iPhone som står på medlemslisten.

Sveip

I stedet for taster og trykking på skjermen, sveiper du en finger over når du skal utføre operasjoner. Dette fungerer faktisk nesten som på en vanlig mobiltelefon. Sveipene utfører nemlig alltid de samme operasjonene.

Skjermen har en rekke "sveipeområder". Når du drar fingeren fra nedre venstre hjørne og oppover, åpnes alltid hovedmenyen.

Sveiper du på motsatt side, åpnes en meny med valg tilknyttet funksjonen eller programmet du bruker (på vanlige telefoner kalles denne tasten ofte "mer" eller "valg").

Dersom det er aktuelt å bruke tastatur sveiper du fingeren fra midten nederst og opp for å få opp et tastesett.

Når du skal bekrefte et valg sveiper du fra nederste venstre hjørne og til høyre. For å avbryte gjør du motsatt. Om du vil bla i menyfaner sveiper du til høyre eller venstre helt øverst på skjermen. Og om du vil lukke et program sveiper du fingeren fra øverste høyre hjørne til nederste venstre.

I tillegg er det mulig å bla i lister eller navigere på internett ved å dra fingeren over skjermen.

Faktisk praktisk

Det hele høres kanskje litt komplisert ut, men i praksis er systemet veldig intuitivt og praktisk. Og siden menysystemet er lagt opp for å brukes på denne måten, fungerer det svært bra.

Hovedmenyen består av fire faneark med inntil seks menyvalg under hver fane. Under den fjerde fanen kan du legge opp snarveier til alle mulig programmer, filer og annnet. I bruk er menyene veldig raske, og det er sjeldent du må sitte og vente på at ting skal skje.

Godt tastatur

Når du taster inn nummer eller skriver meldinger bruker du et skjermtastatur. Tastaturet er et nummertastatur lik det som finnes på vanlige telefoner. Utrolig nok fungerer det veldig bra å skrive med. Hver gang du trykker på en tast vibrerer telefonen litt, slik at det føles som om du trykker på noe. Tastene på skjermen er også såpass adskilte at det er vanskelig å treffe feil.

Med litt trening er det fullt mulig å bli en racer med denne tasteløsningen. Men vi foretrekker fortsatt vanlige tastaturer, siden dette uansett er en bedre løsning i lengden. Likevel - med mange trykkfølsomme skjermer er det et ork å svare på SMS. Med N2 er det en lek.

Windows

N2 er basert på Windows CE, og har Neonodes eget menysystem på toppen. I praksis er ikke N2 noen Windows-telefon, og det er ikke mulig å installere Windows Mobile-programmer.

Du kan trygt kalle N2 en smarttelefon, siden den har mulighet for ekstra programvare og kjøring av flere oppgaver. Den føles imidlertid ikke som en smarttelefon i bruk. Tvert imot føles N2 mer som en vanlig "dum" telefon, siden den ikke er overlesset med masse funksjoner og applikasjoner. Menyene er renskåret og har få valg.

Alt i alt er N2 en fryd å bruke, takket være god trykkskjerm og enkle menyer.

Neonode N2

Vis større

Neonode N2 med abonnement

Neonode N2

Neonode N2 med abonnement

Neonode N2

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen