Neonode N2

Neonode N2 er en liten kar. (Foto: Marius Valle)
Neonode N2 er en liten kar. (Foto: Marius Valle)

Neonode N2

Dimensjoner: 7,7 x 4,7 x 1,47 cm, 70 gram.
Skjerm: TFT, 2,0", 176 x 220 piksler
Teknologi: GSM 850, 900, 1800, 1900, blåtann
Maskinvare: Minnekort: MiniSD
Kamera: 2 megapiksler, video
Batterilevetid: Taletid: 4 timer , standby: inntil 8 døgn
Pris: 3200 kroner

(3GSM/Barcelona) På 3GSM slapp det lille svenske mobilselskapet Neonode den lille mobiltelefonen N2. Og la det være sagt med en gang: Neonode N2 er virkelig liten.

Nederst på siden kan du se video av N2.

Den nye telefonen er oppfølgeren til Neonode N1, som aldri dukket opp i salg her i landet. Skal vi tro Tommy Hallberg, administrerende direktør i Neonode, var det heller ikke meningen.

- N1 var tilgjengelig i 30 land, men var egentlig bare et "proof of concept", forteller Hallberg, og legger til at N2 blir det første ferdige produktet fra selskapet.

Vil til Norge
Nå ønsker svenskene seg inn i flere land, deriblant Norge. Men først må de få avtaler med distributører, og sette opp et supportsystem her i landet. Det er fortsatt ikke klart når dette skal være på plass.

Vi får krysse fingrene for at Neonode får det til, for N2 er virkelig noe for seg selv i mobilverdenen. Det første du legger merke til når du holder denne telefonen i hånden er at den er usannsynlig liten og nett, og at den er ulikt alt annet på markedet i dag.

Berøringsfølsom
N2 er som LGs Prada-mobil basert på en berøringsfølsom skjerm. I motsetning til vanlige skjermer som oppfatter at du trykker på dem, har N2-skjermen et nett med lysstråler som oppfatter hvor fingeren din er. Skjermen lar deg styre alle telefonens funksjoner ved å dra en finger over den på forskjellige måter.

Klikk for større bilder

Skjermen har fire områder du drar fingeren over for å gjøre forskjellige operasjoner. Om du for eksempel vil åpne menyen, drar du en finger over skjermens venstre side. Når du skal bla i menyen, drar du fingeren vertikalt øverst i skjermen. I tillegg gir telefonen fra seg små vibrasjoner når du trykker på ikoner, slik at du føler at du trykker på noe.

Hittil har de fleste trykkfølsomme skjermer basert seg på at du skal trykke på ikoner på skjermen. Det skal du også til en viss grad på N2, men alt i alt kan vi si at denne løsningen er ulikt alt annet vi har prøvd.

Trykkskjerm som funker
Og vi syns det fungerer overraskende bra. Etter noen minutters tilvenning gikk det som en lek å bla i menyer, bruke programmer og skrive inn meldinger. Vi ble rett og slett skikkelig glade for at noen endelig hadde laget en trykkskjerm som fungerte skikkelig.

Alt i alt er menyene veldig lettbrukte, men krever litt tilvenning. Det er veldig lett å bruke telefonen med bare én finger.

Smart telefon
N2 er i utgangspunktet basert på operativsystemet Windows CE 5.0, men Neonode har utviklet sitt eget menysystem de har lagt oppå dette igjen. Menyene ligner derfor ikke på Windows Mobile.

At telefonen er basert på Windows CE 5.0 betyr dessuten at N2 i bunn og grunn er en smarttelefon, som ikke sier nei til avanserte programmer du installerer i ettertid. Hvor stort utvalget av slike programmer blir, gjenstår imidlertid å se.

Liten men solid
N2 er ikke mer enn knappe åtte centimeter høy, så den får fint plass inni hånda di. N2 føles også solid, uten at vi vil anbefale deg å prøve å slippe den i bakken. Siden det er minimalt med bevegelige deler er det ikke noe knirking, knaking eller slark i telefonen heller.

Klikk for større bilder

Underholder
Neonode har fokus på underholdning. Med støtte for MiniSD-kort på inntil åtte GB, kan du få plass til veldig mye musikk på telefonen. Lyden i mp3-spilleren var etter vår mening god, men hvordan den presterer i det daglige får vi først funnet ut av når vi får N2 inn til test.

N2 spiller også video, og Hallberg forteller at de har klart å presse 30 timer videoavspilling ut av et fulladet batteri.

Uskarp skjerm
Dessverre er ikke skjermen av den skarpeste typen. Oppløsningen er 176 x 220 piksler, noe som gjør at video vil oppleves litt kornete. Vi hadde foretrukket en skjerm med 240 x 320 pikslers oppløsning.

Om du bare skal ha lett underholdning på bussen til og fra jobb, burde dette duge greit nok, men langfilmer vil vi fraråde deg å se på denne skjermen.

Treg på internett
Det er ikke bare skjermen som er litt under pari på N2. Telefonen mangler nemlig både EDGE og 3G, noe som i klartekst betyr at du får lav internetthastighet. Dermed er N2 uegnet som for eksempel modem til den bærbare PC-en din når du er ute på farten.

Mangel på EDGE og 3G betyr også at du bare kan glemme å kjøpe og laste ned musikk fra for eksempel Telenors musikkbutikk.

Disse manglene vil nok gjøre N2 uaktuell for en del mobilbrukere. Men om du ikke har behov for høy internetthastighet på mobilen eller har en nummer to-mobil, kan du fint leve med det.

Konklusjon
Det er egentlig ganske enkelt å oppsummere Neonode N2: Den er knøttliten, brukervennlig og, i subjektivitetens navn, ufattelig kul. N2 er noe av det mest originale og nyskapende vi har sett på lenge, og vi ble rett og slett litt betatt av den lille rakkaren.

Men en forelskelse kan fort avta når du blir bedre kjent med den utkårede. Om N2 fungerer i det daglige og om mangelen på 3G og EDGE blir for upraktisk i lengden må vi undersøke nærmere når vi får telefonen på testbenken. At skjermen ikke er blant de beste trekker heller ikke opp for N2.

Alt i alt gleder vi oss til å bli bedre kjent med N2.

I følge Hallberg vil N2 koste 400 euro, eller rundt 3200 kroner, når den kommer i salg. Telefonen skal komme i salg i mai, og vi får håpe Neonode har avtalene med norske distributører på plass til den tid.

Neonode N2

Neonode N2


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen