Freerunner kommer i juli. (Foto: Openmoko)

Neo1973-oppfølger kommer om to uker

Om Openmoko

Hovedmålet med Openmoko-prosjektet er å lage en telefon som er totalt fri for sperrer, verken når det kommer til programvare eller telefonen den er installert på.
Plattformen som brukes heter Openmoko Linux. Dette operativsystemet er helt åpent, og utvikles utelukkende med gratis programvare.
Den første telefonen med Openmoko Linux var Neo1973. Denne modellen kan faktisk leveres med tilhørende verktøykasse, slik at brukeren selv kan mekke og modifisere.
I januar annonserte Openmoko at det kommer en oppgradert versjon av Neo1973. Denne har navnet Neo Freerunner, og forventes på markedet i løpet av juli måned. 

Elektronikkprodusenten FIC (First International Computer) vakte stor oppsikt da de første gang viste frem den helt åpne telefonen Neo1973 i 2006. Telefonen hadde imidlertid en del svakheter.

I januar i år annonserte FIC Neo Frerunner, som er en oppgradert versjon av telefonen. Blant forbedringene raskere prosessor (tidligere 266 Mhz, nå opp til 500 Mhz) og innebygd bevegelsessensor. Etter planen skulle telefonen være på markedet i løpet av våren, men den har foreløpig ikke dukket opp.

Klar for salg i starten av juli

Nå ser det heldigvis ut til at ventetiden nærmer seg slutten. Ifølge visepresident for Openmokos markedsavdeling, Steven Mosher, sendes telefonen ut fra fabrikken i dag, og skal være på plass i butikkhyllene i løpet av første uken i juli.

Dersom du ser bort i fra forbedringene som er gjort, er Neo Freerunner ganske nøyaktig samme konsept som forgjengeren. Alle som har kunnskapene til det, kan fritt modifisere operativsystemet ved hjelp av de forskjellige utviklerverktøyene som finnes, og du kan både legge til og fjerne programvare og funksjoner. Det eneste du ikke har tilgang til er GSM-delen.

Sannsynligvis vil Freerunner også komme med den samme programvarepakken som forgjengeren. Det vil si at du kun har det som trengs for å ringe, lagre kontakter, sende SMS og e-post og lytte til musikk. Telefonen skal imidlertid ha en lettbetjent oppdateringsfunksjon, som lar deg hente ned ekstra programvare og funksjonalitet uten at du trenger å være noen Linux-gud.

For deg som liker å gjøre mest mulig selv, er det bare å håpe at også Neo Freerunner kommer i en "developer"-utgave. Forgjengeren leveres nemlig i en versjon med tilhørende verktøykasse, der du finner alt du trenger for å skru telefonen fra hverandre, og forhåpentligvis også sammen igjen.

Freerunner kommer til å koste $399 dollar (drøyt 2000 kroner) pluss skatter og avgifter, når den kommer i butikkene.

Les også:

(Kilder: Openmoko, Wikipedia, The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen