Nekter å satse på OLED

Se så tynn!
Se så tynn!

Teknologier som LCD og plasma i TV-apparater er for de aller fleste ikke noe nytt, og man skal lete lenge etter butikker som fremdeles selger de gode gamle bilderørs-TV-ene. Neste teknologiske nyvinning på TV-fronten er OLED, som skilter med bedre bildekvalitet enn LCD og plasma.

10 ganger dyrere

Samsung, som er verdens største TV-produsent, ønsker imidlertid ikke å satse på den nye teknologien før produksjonskostnadene blir lavere. Per i dag er det over ti ganger dyrere å lage en skjerm basert på OLED kontra LCD.

Det er foreløpig usikkert om OLED vil gi så store fordeler for forbrukeren at satsningen er verdt det.

LCD har fremdeles forbedringspotensiale, og selv om kanskje OLED er bedre enn LCD nå, er det ikke sikkert dette fremdeles er tilfellet når de første OLED-skjermene blir tilgjengelige.

Sony er en av de sterkeste forkjemperne for OLED i store skjermer og satser på å ha modeller på markedet allerede i 2009. Selv om Samsung ikke er med på den leken, er OLED for MP3-spillere, mobiler, nett-PC-er o.l. fremdeles veldig interessant for selskapet.

Litt om teknikken

Kort og enkelt forklart er LCD et panel med flytende krystaller som lyses opp fra baksiden, mens på plasma-skjermer er hver piksel tre små bilderør. Dette gir plasma bedre kontrastnivå og dybde i bildet enn LCD, siden selv det sorte i LCD-skjermer blir gjennomlyst.

OLED, eller Organic Light Emitting Diode, er en relativt ny tekologi der hver piksel består av tre lysdioder. På samme måte som med plasma hjelper dette til enda mørkere sortfarge, og teoretisk sett et uendelig høyt kontrastnivå.

Finn de beste prisene på lyd- og bildeprodukter i vår prisguide.

(Kilde: Electronista)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen