The Gathering er Norges desidert største datatreff, og samler hver påske over 5000 deltakere. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Nekter for at Norge skal få LAN-skatt

– Blir faktisk litt forbannet når de sier slikt, sier Lotteritilsynets direktør.

I dag raser det en mediestorm over landets IT-aviser på bakgrunn av en sak hos NRK. I saken hevdes det at Lotteritilsynet vil ha avgifter på LAN-arrangementer her til lands, slik Sverige nylig fikk innført – en sak vårt søsternettsted Gamer.no omtalte behørig.

Den svenske avgiften fungerer slik at alle LAN-arrangementer hvor det foregår spill, og som er rettet mot allmennheten, må betale en sum til staten. Størrelsen på denne summen er avhengig av hvor mange maskiner som kobles sammen.

Da svenskene innførte denne avgiften vekket det en rekke sterke reaksjoner, også her i Norge – og da er det ikke så rart at det skaper blest når en slik avgift også vurderes innført her til lands. Problemet er bare at det slett ikke er tilfelle.

Atle Hamar i Lotteritilsynet forteller at det nå ikke vurderes LAN-avgift i Norge.
Atle Hamar i Lotteritilsynet forteller at det nå ikke vurderes LAN-avgift i Norge.Foto: Lotteritilsynet

– Det stemmer ikke, og jeg vet ikke hvordan de har klart å skrive en slik sak. Jeg blir faktisk litt forbannet når jeg sier det så tydelig, og så blir det laget en røre der det virker som om dette er noe som vurderes, forteller en opprørt Atle Hamar, direktør i Lotteritilsynet, til Hardware.no.

– LAN-avgift er hverken foreslått eller vedtatt. Dette er ikke en sak i Norge for tiden, slår han fast.

– Utvalg kan diskutere alt

Hamar bekrefter at han har blitt oppnevnt til å lede et eget utvalg, som skal rådgi myndighetene etter å ha utredet konvergensen mellom ulike spillformer som finnes og er i utvikling i dag.

– Og et utvalg kan snu på alle stener, diskutere alt, og snakke om alt. Det er opplagt. Det er likevel ikke gitt at et utvalg foreslår absolutt alt, eller vurderer det like alvorlig, og dette er ikke aktuelt, forteller Hamar.

Dermed er det fortsatt trygt å arrangere datatreff med inntil ti datamaskiner uten at hver deltaker må ut med minimum 300 kroner til staten hver, som det ville kostet dersom et utvalg hadde foreslått noe slikt, og dessuten foreslått de samme satsene som i Sverige.

Oppdatert klokken 17.15, 14. august:

NRK har nå oppdatert sin opprinnelige sak, og gjort en presisering av de forbeholdene Hamar uttrykte til dem. Redaktør Pål Hansen i NRK Nordnytt forklarer til Hardware.no at de med dette har gitt rom for den tvilen som er brakt inn i saken.

– Til oss sa Hamar at det ville være naturlig for utvalget å vurdere også en slik avgift. Men vi presiserer nå at det ikke har kommet, og ikke nødvendigvis vil komme et forslag, men at dette vil være en stein som er naturlig for utvalget å snu, forteller Hansen.

Han påpeker imidlertid at denne saken viser en av nettjournalistikkens utfordringer:

– I tillegg til å bli ansvarliggjort for det en selv skriver, blir en gjort ansvarlig for hvordan andre tar saken din og bringer den videre. Når den plukkes opp én gang forsvinner én nyanse, og i neste ledd forsvinner en til, og når den plukkes opp tredje gang er ofte nyansene litt utvannet, sier NRK-redaktøren.

Heller ikke The Gathering vil måtte betale en slik avgift:
Tidligere i år besøkte vi landets største teknofest »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen