Nei til å ta nettlinjen fra pirater

High Court i Irland har i en domsavgjørelse fastslått at internettleverandører ikke kan tvinges til å utestenge brukere som ulovlig har lastet ned materiale. Denne avgjørelsen er et hardt tilbakeslag for musikk- og filmindustrien, som naturligvis ønsker seg langt mer kontroll på fildelerne.

Det var internettleverandøren UPC som gikk til sak mot flere opphavsretteiere, inkludert EMI og Sony.

Tre advarsler og rett ut
Bakgrunnen for rettsaken er at den irske musikkindustrien ved IRMA (Irish Recorded Music Association) inngikk en avtale med Eircom, landets største internettleverandør.

Ifølge avtalen skal et tredjeparts selskap overvåke forskjellige fildelingsnettverk, og Eircom-kunder som blir tatt i å laste ned eller opp rettighetsbeskyttet materiale vil få en skriftlig advarsel de to første gangene. Den tredje gangen blir nettilgangen kuttet.

I praksis betyr dette at musikk- og filmindustrien enkelt kan "straffe" brukere ved å fjerne dem fra internett, uten å måtte gå den tunge veien om rettsvesenet.

Presset nettleverandørene
Med avtalen med Eircom på plass la IRMA, som foruten EMI og Sony har tungvekterne Warner Bros. og Universal i ryggen, press på de mindre nettleverandørene. Det ble også truet med rettslige skritt for de som ikke ville spille ball. (Brevet kan du lese her)

Men nå er det altså slått fast i domstolen at internettleverandørene ikke kan tvinges til å ta nettet til kundene sine. Denne avgjørelsen vil trolig også ha en smitteeffekt på hvordan andre land behandler lignende saker.

Ifølge BBC gjorde domstolen det klart at ulovlig fildeling var et onde, men at den heller ikke kunne finne noe i irsk lov som tillot å kutte nettilgangen til brukerne. Tvert imot kunne det være et brudd på europeisk lovgivning.

UPC uttalte at de var imot piratvirksomhet og ulovlige aktiviteter på nettet. Men de stod også fast på prinsippet om at en internettleverandør ikke kan holdes ansvarlig for innholdet som sendes over sitt nettverk. Dette er det samme som Telenor sa tidligere i år.

IRMA vurderer både å anke saken for Supreme Court (høyesterett), eller lobbyere for å forandre irsk lov.


Kilde: BBC

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen