Nei takk til EUs direktiv

I mai i fjor oppnevnte regjeringen en egen kommisjon for å vurdere personvernet generelt i Norge. Blant annet sitter Kjellbjørg Lunde, Gisle Hannemyr og Rune Fløisbonn fre Kripos i denne kommisjonen, kalt personvernkommisjonen. En av deres oppgaver var å vurdere hvorvidt Norge bør implementere EUs omstridte Datalagringsdirektiv. Nå er konklusjonen klar.

Fraråder implementering
Forrige torsdag la kommisjonen frem en uttalelse. De sier at kommisjonen ikke kan støtte en innføring av direktivet i norsk lov. De etterspør en bedre begrunnelse for behovet for en utvidet lagring av data- og teletrafikk, før de eventuelt kan støtte en slik implementering.

- Vi utelukker ikke at trafikkdata kan være viktige for politiet ved etterforskning og oppklaring av kriminelle handlinger, men vi stiller oss likevel kritisk til beslutningsgrunnlaget for den omfattende lagringsplikten som følger av direktivet. Derfor etterlyser kommisjonen dokumentasjon av politiets og andre myndigheters behov for trafikkdata i det omfang som følger av direktivet, skriver kommisjonen i sin rapport.


Tidligere stortingspolitiker for SV, Kjellbjørg Lunde, leder personvernskommisjonen.

Storstilt lagring
Ved en eventuell implementering av direktivet vil det bli innført en omfattende lagring av alle nordmenns data- og teletrafikk. Da vil hvem som ringer, hvem det ringes til, tidspunkt for opprigningen og lokalisasjon av deg og din samtalepartner, lagres for minst seks måneder. Kripos har meldt at de helst ser at dataene lagres for ett år. De samme dataene vil bli lagret ved kommunikasjon via E-post og SMS. Det vil også bli omfattende lagring av nordmenns nettbruk.

Personvernkommisjonen mener altså at en slik omfattende lagring av nordmenns kommunikasjon ikke har en god nok begrunnelse slik saken står i dag.

Les forklarende artikkel om Datalagringsdirektivet og debatten her.

Glade for konklusjonen
Datatilsynet var tidlig ute med hard kritikk mot direktivet. De er meget glade for kommisjonens konklusjon.

- Det er med en betydelig tilfredshet vi konstaterer at uttalelsen er enstemmig. Uttalelsen er riktignok preget av en viss forsiktighet, men det er nok prisen en har måttet betale for å kunne oppnå enstemmighet blant kommisjonens medlemmer, sier direktør i Datatilsynet Georg Apenes, ifølge pressemelding.

Samtidig påpeker han at debatten om direktivet langt fra er over.


Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, tror ikke debatten om Datalagringsdirektivet er over.

- Tar hensyn til alle fornuftige innspill
Datalagringsdirektivet er for tiden til behandling hos regjeringen. Det er på vegne av den at Personvernkommisjonen har utført sitt arbeid. Statsråd i Samferdselsdepartementet, Liv Signe Navarsete, som har ansvaret for behandlingen av direktivet, er for tiden på tjenestereise i Sør-Korea og er utilgjengelig for kommentar. Hun har tidligere uttalt på Stortinget at hun selv som statsråd ikke sitter på kommisjonens rapport, og at hun ikke vil uttale seg på vegne av andre medlemmer av regjeringen.

Kommisjonen har derimot blitt opprettet under Fornyings- og administrasjonsdepartementet, men de mener kommisjonens uttalelse ikke vil vektlegges i større grad enn andre innspill i debatten.

- Alle fornuftige innspill vil vektlegges, og dette vil bli tatt hensyn til på lik linje som alle andre innspill, opplyser pressekontakt i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Ragnvald Berggrav, til Teknofil.

Oppdatering:
Samferdselsdepartementet har etter at denne artikkelen ble publisert kommet med tilbakemelding til Teknofil angående saken. Statssekretær Hege Solbakken påpeker at kommisjonens uttalelse vil vektlegges tungt. Spesielt siden uttalelsen er enstemmig hos kommisjonen hvor politiet selv er representert i form av kripos sin representant.

Når Direktivet vil bli videre behandlet i Regjeringen vil Solbakken ikke kommentere, men hun kan bekrefte at dette vil skje i nær fremtid. I følge henne vil regjeringen trolig da anbefale at en eventuell avgjørelse om direktivet skal implementeres i Norge, bør utsettes til etter at Irland har fått ført sin sak ovenfor EU-domstolen. Irland har klaget direktivet inn for domstolen fordi de mener direktivet faller utenfor EØS-avtalen. Det forventes at Irland sin klage tidligst vil være ferdigbehandlet i starten av neste år.

EU ønsker at direktivet skal innføres i alle EU og EØS-land innen mars 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen