– Nei, USA kan IKKE spare millioner på å bytte font

Typografi-ekspert river 14-åringens store oppdagelse i fillebiter.

Suvir Mirchandani er åpenbart en glup fjortenåring, og før helgen fikk han mye oppmerksomhet i amerikanske medier. Han hadde nemlig regnet seg frem til at USA ville spare over 400 millioner dollar – 2,4 milliarder norske kroner – hvert år, hvis de byttet fra fonten Times New Roman til Garamond. Det hadde vel ikke folk flest tenkt over? Logikken til Mirchandani var altså at Garamond-fonten brukte 24 prosent mindre blekk enn standard-fonten Times New Roman, og blekk er fortsatt svindyrt.

Nå har imidlertid typograf-ekspert John Brownlee fra Fastcodesign tilbakebevist og forkastet tenåringens teori.

– Mirchandani er bare 14, så han kan være unnskyldt for å ikke forstå den merkelige måten fonter måles på, men det største problemet med hans teori er at han målte Garamond i feil størrelse! Derfor blir besparelsen av å skifte til Garamond i stor grad ren innbilning, skriver Brownlee.

12 er lik 10

Eksperten mener altså at Garamond i standardstørrelsen på 12 punkter tilsvarer Times New Roman, eller en del andre fonter, i fontstørrelse 10. Dette fordi Garamond er om lag 15 prosent mindre Derfor sparer du ikke noe mer på å velge Garamond enn du gjør på å skifte skriftstørrelsen ned til 10 punkter. Fontstørrelse måles nemlig ikke ut fra hvor mye blekk du bruker, men hvor høy fonten er.

I kommentaren, hvor Brownlee kategorisk bryter ned 14-åringens påstander én etter én, poengterer han syrlig at veldig mange rettslige instanser bruker toner fremfor blekk, noe som er halvparten så dyrt som det Mirchandani har kalkulert med. Uansett betaler myndighetene en fastpris per ark som printes ut, uavhengig av hvor mye blekk som er på arket, skriver Brownlee. Eksperten runder av med å skyte inn at Garamond 12p ikke er like lett å lese som Times New Roman 10p ved sammenligning på et utskrevet ark.

Obama fikk sparetips av 14-åring:
USA kan spare 400 millioner i året hvis de bytter font »

(Kilder: Fastcodesign)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen