Nehalem vist frem

Nehalem-kjerne
Nehalem-kjerne

Neste år ventes Intel å introdusere Nehalem-arktitekturen, som blir en langt større oppgradering enn den kommende Penryn. Begge produseres med 45 nm-teknologi, men der stopper mye av likheten.

På den pågående IDF-messen i San Francisco har Intel lettet mer på sløret rundt den nye prosessorgenerasjonen, og demonstert en fungerende protoype.

Nehalem veier inn på 731 millioner transistorer og skal brukes i alt fra servere til bærbare PC-er. Blant de største nyhetene er integrert minnekontroller - slik AMD har hatt på sine prosessorer i mange år - og gjeninnføring av Hyper-Threading i en forbedret form.

QuickPath er en annen nyhet, som er en punkt-til-punkt-buss for kommunikasjon mellom prosessor, minne og brikkesett. På mange måter minner teknologien om AMDs HyperTransport.

I likhet med AMD Barcelona kan Nehalem-prosessoren skru av deler av seg selv, f.eks. enkelte kjerner og cache-komponenter, for å spare mest mulig energi.

Prosessorene vil komme med enten 2, 4 eller 8 fysiske kjerner og kan bruke bufret eller ubufret minne. Det vil også være versjoner av Nehalem som har integrert grafikkontroller.

Lansering av Nehalem på 45 nm ser foreløpig ut til å bli på sensommeren 2008. I 2009 skal Intel gå over til å produsere Nehalem med 32 nm-teknologi.

(Kilder: Dailytech, Intel)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen