Nedenom og hjem igjen

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er altså studioet bak velkjente Wallace og Gromit som står bak ”Nedenom og hjem igjen”. Ut av ermet trekker de frem to erfarne debutanter, David Bowers og Sam Fell, som står for regien i denne første dataanimerte filmen til Aardman.

Se større versjon og flere bilder
Overklasserotte med Hugh Jackmans stemme.

Ned i kaninhullet

Den overdrevent høflige overklasserotta med det velklingende navnet Roddy St. James (Hugh Jackman - "X-Men") lever i ensom luksus hos en velstående familie i London. En dag dukker kloakkrotta Sid (Shane Richie) opp av toalettet. Kampen om godene ender med at Roddy blir spylt ned i dassen og ender opp i ”Ratropolis”, rottebyen som befinner seg under London. Her møter Roddy den barske, men også nokså søte, sjø-råttinen Rita (Kate Winslet - "Titanic") som er på jakt etter en uvurderlig juvel som en gang tilhørte det britiske kongehuset. Med den har hun tenkt å berge familien sin fra fattigdom. Dessverre er også paddeskurken The Toad (Ian Mckellen - "Ringenes Herre") ute etter juvelen som vil gjøre samlingen hans av sjeldne britiske artefakter komplett. Selvfølgelig har han også en plan som går ut på å gjøre kål på rottebyen en gang for alle.

Det er kjente skuespillere i alle de viktige rollene, men allikevel råder anonymiteten. Den eneste som skiller seg ut i positiv retning er Ian Mckellen som den teatralske The Toad.

Detaljrikt, men fattig

Selv om "Nedenom og hjem igjen" er laget med dataanimasjon, klarer skaperne å beholde den gode stop-motion-følelsen fra Aardmans tidligere filmer. Løsningen har vært en type programvare som reproduserer denne (utdaterte?) teknikken nesten ned til minste detalj. Med et landskap (bare vent til du ser den enorme rottebyen bestående av vaskemaskiner, mikrobølgeovner og lignende) som favner mye bredere enn i de andre filmene, hadde det vært umulig å realisere denne type prosjekt på den gamle måten. Dessuten foregår mye av handlingen i vann.

Alternativ tekst mangler
Detaljrikdommen er det ingenting å si på.

Ingen tvil: dette er detaljrikt! Dessverre føles det hele så tomt og akk så kjærlighetsløst. Ved første øyekast ser det ut som Aardman-kvalitet, men i motsetning til ”Wallace and Gromit” er ”Nedenom og hjem igjen” full av kompromisser av typen ”Nå mikser vi inn en håndfull ingredienser som vi egentlig ikke ønsker, men som publikum sikkert kommer til å like”. Her er det påsmurt familieidyll av verste sort. Må det virkelig til for at filmen skal fenge publikum? Kjærlighetshistorien som presenteres er så opplagt at man lenge tror at det må være en slags felle, en lur plotvri. Det er det ikke. Elendigheten topper seg med ”artige” bikarakterer som i form av syngende snegler og fransktalende frosker unektelig føles som et kalkulert publikumsfriere.

Råttent plott

Historien er enkel og følger en klassisk "Alice i Eventyrland"-struktur. Roddy blir ufrivillig spylt ned i en ny verden som han i begynnelsen ikke forstår noe av, men som han etter hvert lærer seg å like. Vi følger den lineære historien med all dens digresjoner. Allikevel klarer skaperne av filmen å forkludre til det enkle konseptet. Her skifter skurkenes motiv plutselig halvveis i filmen, men da har vi allikevel sluttet å bry oss.

Det er få overraskelser underveis og man trenger så vidt å ha det ene øyet åpent for å få med seg hva som skjer. Det hadde passet for barn, men dessverre tar filmen opp alt for mange voksen-temaer, som heller ikke passer for voksne siden de er så hinsides banalt fremstilt.

Konklusjon

Det er tydelig at det ikke er radarparet Steve Box og Nick Park, som står bak "Wallace and Gromit", som har laget ”Nedenom og hjem igjen”. Her er det flust med detaljer, men de gode poengene uteblir. I tillegg forsures filmen av flau familiemoral, noe som ikke ligner Aardman slik vi kjenner dem.

Se trailer her.

Det er originalversjonen av "Nedenom og hjem igjen", med engelsk tale, som er lagt til grunn for omtalen. Filmen vises også med norske stemmer.

Nedenom Og Hjem Igjen

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen