(Bilde: University of Illinois)

Nedbrytbart batteri kan drive sensorer i kroppen

Éngangsbatteri får ny mening.

Forskere ved University of Illinois, med John Rogers i spissen, har greid å utvikle et batteri som går i oppløsning inne i menneskekroppen. I første omgang høres det kanskje litt skummelt ut å ha et batteri fullt av kjipe metaller og syrer i full oppløsning inne i kroppen, men det er ikke tilfelle her. Likevel er det så absolutt noe som kan være nyttig.

Batteriet henger nøye sammen med en annen nyvinning som den samme gjengen hadde for et par år siden. Da utviklet de nemlig en serie med silisiumbrikker som også var biologisk nedbrytbare. Disse brikkene skulle brukes til å sende ulike former for informasjon fra innsiden av menneskekroppen, slik at et legeteam kunne gjøre nærmere undersøkelser uten å kutte opp vedkommende.

Skal jobbe sammen med nedbrytbare sensorer

Disse første brikkene baserte seg på trådløs strøm, noe som ikke var uten komplikasjoner. Alt etter hvor brikkene befant seg var de skjult bak ulike former for benvev, hinner og andre innvoller, noe som ikke alltid var optimalt for strømoverførselen.

Dermed startet de på arbeidet med å skape et batteri som hadde de samme egenskapene som databrikkene de allerede hadde utviklet. Nå har de greid det, og batteri og databrikker kan samarbeide i skjønn forening.

Batteriet de har skrudd sammen kan gi en stabil spenning i minst 24 timer, før batteriet sakte men sikkert går i oppløsning. Selve konstruksjonen består av anoder i magnesiumfolie, med katoder av jern, molybden eller wolfram. Mellom disse er det en saltløsning, og det hele er pakket inn i en bionedbrytbar hinne. I små mengder er ingen av stoffene farlige for kroppen.

Vekten på herligheten er på 3,5 gram, med en størrelse på 3 x 1,3 x 0,4 centimeter. Spenningen fra hver celle varierer fra 0,45 V til 0,75 V, alt etter hvordan den er satt opp. Det er naturlig nok mulig å kombinere flere celler for en høyere spenning.

Foruten bruk i forbindelse med menneskekroppen og ulike former for sykdom og skade ser forskerne også for seg en bredere bruk. Blant annet ved oljesøl ser forskerne en mulighet til å droppe tusenvis av sensorer med tilhørende batterier ned i sølet, for å kunne kjøre analyser på direkten.

Forskere rundt om i verden har gjort mye rart:
Her er et batteri som kan brettes som papir »

(Kilde: Nature)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen