TEST: Navionics Marine for Android

Test Navionics Marine for Android

Naviger på sjøen med Android

Kan et Android-nettbrett erstatte en kartplotter? Vi har testet.

En tradisjonell kartplotter tåler mer vær og vind enn et nettbrett eller en mobiltelefon. (Foto: Einar Eriksen)
En tradisjonell kartplotter tåler mer vær og vind enn et nettbrett eller en mobiltelefon. (Foto: Einar Eriksen)

En kartplotter til båten er som regel kostbart. Derfor har mange heller valgt å bruke en Apple iPad og programvaren Navionics Marine: Europe HD. Dette testet vi med hell i fjor. Nå har Navionics kommet med programvare også til Android, og vi har lagt ut på en ny seiltur for å finne ut om den er like god.

Gode kart

Vi var veldig fornøyde med Navionics Marine på iPad, og vi er nesten like fornøyde med Navionics Marine på Android-nettbrett og -mobil. Programmet er veldig ryddig i bruk, og har ikke overflødige funksjoner. Samtidig er det ikke mye vi savner. Kartene er helt upåklagelige - prikk lik papirkartene du kjøper for 250 kroner per stykk hos bokhandleren.

Den store skjermen på nettbrettet gjør at det er veldig lett å legge inn ruter. Med en mobilskjerm med en noenlunde grei skjermstørrelse får du grei oversikt også på mobilen, men under planlegging er en stor nettbrettskjerm gull verdt.

Det store savnet vi har i forhold til iPad-versjonen, er at vi ikke kan flytte på hvilket som helst punkt etter å ha planlagt en rute. I stedet må du slette alle senere punktene og sette opp resten av ruten på nytt. Likevel synes vi det alt i alt er lettere å legge inn ruter her enn på tradisjonelle kartplottere med piltaster eller lignende løsninger i stedet for trykkskjerm.

Ulempen er at nettbrett og mobiltelefoner ikke tåler fukt, mye varme eller kulde eller raske temperaturendringer på samme måte som utprøvde kartplottere fra produsenter som lager utstyret til akkurat dette formålet.

Stor prisforskjell

Vi har satt opp en liten prissammenligning mellom kartplottere og nettbrett. Vi har brukt Samsung Galaxy Tab 7.7 som Android-nettbrett fordi dette er en av de to nettbrettene som har desidert best uttelling i våre nettbrettester. Asus Transformer Prime er det andre, og det er et dyrere nettbrett med medfølgende tastatur.


Billigste kartplotter med 4" skjerm
Kartplotter med 10,4" trykkskjerm
iPad 3 med 9,7" trykkskjerm
Samsung Galaxy Tab 7.7 med 7,7" trykkskjerm
Billigste løsning
3000 kroner
14 000 kroner
4790 kroner
3700 kroner
Med monteringsløsning
5389 kroner
 Ikke tilgjengelig
Vanntett med monteringsløsning
8788 kroner
 Ikke tilgjengelig
Kart
2600 kroner (Norden)
2600 kroner (Norden)
279 kroner (Europa)
380,55 kroner (Europa)
Mottaker for sanntidskart over skip (AIS-mottaker)
1700 kroner
1700 kroner
4495 kroner
4495 kroner
Kartplotter med kart
5600 kroner (vanntett med montering)
16600 kroner
(vanntett med montering)
5069 kroner
4080,55 kroner
Kartplotter med kart og sanntidskart over skip
7300 kroner (vanntett med montering)
18300 kroner (vanntett med montering)
9285 kroner
8570,55 kroner
Vanntett fastmontert kartplotter med kart og sanntidskart over skip
7300 kroner
18300 kroner
13283 kroner
Ikke tilgjengelig

Som vi ser av tabellen ligger iPad og Galaxy Tab 7.7 tett når det kommer til pris. Du kan selvfølgelig velge et rimeligere Android-nettbrett enn det vi har valgt til vårt priseksempel for å presse kjøpesummen ytterligere ned.

Husk at du må velge iPad-versjonen med mobilnettilkobling. Versjonen som bare har Wi-Fi har nemlig heller ikke GPS-mottaker innebygd, slik at den er ubrukelig til navigeringsformål.

Denne har et såkalt RAM-feste, og dermed kan du feste den i en rekke forskjellige holdere som du får kjøpt. Men den passer bare iPad.
Denne har et såkalt RAM-feste, og dermed kan du feste den i en rekke forskjellige holdere som du får kjøpt. Men den passer bare iPad.

iPad kan monteres

Det er litt synd at monteringsløsninger som ligner det vi får til iPad ikke er tilgjengelig skreddersydd for andre nettbrett.

Vi har ikke fått bekreftet at iPad-løsningen passer iPad 3 så vel som de to forrige generasjonene. Men siden den nye iPad-en har nøyaktig samme bredde og lengde som iPad 2, og ligger imellom første og andre generasjons iPad i tykkelse, passer den ganske sikkert rett inn.

Android-brukerne må i første omgang klare seg med en plastmappe. Disse koster fra rundt 400 kroner og gjør nettbrettet vanntett samtidig som du kan betjene det.

I tillegg er det en ulempe at du ikke kan flytte på veipunktene dine i Android-versjonen i forhold til iPad.

Vi synes iPad er det beste valget om vi lukker øynene for prisen, men vi ville ikke betalt en tusenlapp ekstra bare for å kunne flytte veipunkter. Hvis du skal ha en fastmontert løsning på dekk er det i skrivende stund iPad som gjelder.

Husk at vi i denne testen kun ser på nettbrettet med Navionics Marine oppe på skjermen. Skal du bruke nettbrettet også til andre ting må du veie dette opp mot egenskapene på sjøen. Her finner du våre nettbrettester »

Vi manglet plastmappe, og brukte derfor Navionics Marine for det meste under tak. (Foto: Einar Eriksen)
Vi manglet plastmappe, og brukte derfor Navionics Marine for det meste under tak. (Foto: Einar Eriksen)

Mobilen ingen fullgodt alternativ

Mobilversjonen er i praksis ingen konkurrent til nettbrettversjonene. Vi anbefaler å gå for et nettbrett eller en skikkelig kartplotter om du skal bruke den mye. Om du bare skal lagre lokale fiskesteder og i liten grad føre båten i ukjente farvann, kan mobilversjonen gjøre nytten. Vi anbefaler i så fall en skjerm på mer enn 3,7 tommer for å få grei oversikt når du navigerer.

Og for all del - har du allerede en Android-mobil, er Navionics Marine med sjøkart for hele Europa veldig billig - faktisk billigere enn et sjøkart for et lite område av kysten kjøpt hos den lokale bokhandleren. Vi ser ingen gode grunner til å ikke laste ned mobilversjonen, bortsett fra hvis du har eller skal anskaffe en bedre løsning.

Har du et nettbrett og en båt, nøler vi ikke med å anbefale å laste ned Navionics Marine når vårpussen begynner å bli unnagjort.

NB! Navionics Marine er også tilgjengelig til iPhone, men den versjonen har vi ikke testet.

Lykke til med vårpussen av båten, hvis ikke den er unnagjort, og husk sjøvettreglene. Vi krysser fingrene for at båtværet i sommer blir noe bedre enn det vi opplevde under testingen av Navionics Marine:

(Foto: Rikard André Bjørklund)
(Foto: Rikard André Bjørklund)

Les hele testen og få flere detaljer på Amobil.no

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen