TEST: Navionics Marine for Android

Test Navionics Marine for Android

Naviger på sjøen med Android

Kan et Android-nettbrett erstatte en kartplotter? Vi har testet.

En kartplotter til båten er som regel kostbart. Derfor har mange heller valgt å bruke en Apple iPad og programvaren Navionics Marine: Europe HD. Dette testet vi med hell i fjor. Nå har Navionics kommet med programvare også til Android, og vi har lagt ut på en ny seiltur for å finne ut om den er like god.

Trenger du en kartplotter?

Kartplotteren viser akkurat hvor du befinner deg på et fullverdig sjøkart. Her kan du se dybden overalt hvor du går, og skjær er markert. Kartplotteren kan være veldig nyttig når du går i ukjente farvann eller skal finne de faste fiskeplassene raskt og enkelt, og kan også være redningen når skodda plutselig ligger tett.

På større båter er kartplotteren en selvfølge, men kartplotteren kan også sørge for enklere navigasjon og ekstra trygghet i mindre båter.

Prisforskjeller

Mens en god kartplotter vanligvis koster mellom ti og tjue tusenlapper, ligger applikasjonen Navionics Marine: Europe HD i skrivende stund på 380,55 kroner. Et godt nettbrett koster rundt 3000 kroner og oppover, og kan selvsagt også brukes til mye mer enn bare båtnavigasjon.

Navionics Marine for Android-baserte telefoner koster bare 154 kroner med kart over hele Europa. Telefonen har du kanskje fra før.

En stor ulempe er selvsagt at nettbrettet og mobiltelefonen ikke tåler vann, mens vanlig navigasjonsutstyr til båt gjerne kan monteres ute på dekk uten problemer. Det finnes plastmapper for å gjøre nettbrettet vanntett, og de koster bare fra rundt 400 kroner. Noe tilsvarende for mobilen er enda rimeligere.

Vi skal se på noen priseksempler på siste side i denne testen. De utålmodige kan klikke her for å gå direkte til konklusjonen og priseksemplene.

Kaptein Øyvind Nilssen liker å navigere under taket ved hjelp av et nettbrett og en fjernkontroll til båtens autopilot. (Foto: Einar Eriksen)
Kaptein Øyvind Nilssen liker å navigere under taket ved hjelp av et nettbrett og en fjernkontroll til båtens autopilot. (Foto: Einar Eriksen)

For å teste Navionics Marine grundig var vi på sjøen i syv dager. Vi startet fra Frøya og gikk til Kristiansund, via Edøya på returen mot Børøysund på Hitra og avsluttet i Trondheim. Fartøyet var en 38 fots seilbåt av typen Malö 116, og her var det montert en kartplotter av litt eldre type produsert av Seiwa. Du kan lese mer om båten i kapteinens blogg.

Vi tok med oss et nettbrett av typen Samsung Galaxy Tab 10.1 og en Apple iPad 2. I tillegg hadde vi en mobiltelefon av typen Sony Xperia S. På alle disse enhetene installerte vi passende versjon av Navionics Marine med sjøkart for området.

iPad brukte vi kun som sammenligningsgrunnlag, ettersom vi testet Navionics Marine for iPad i fjor. Ingen vesentlige endringer har kommet til siden den gang.

Billige kart

Når du starter opp Navionics Marine til nettbrett eller mobil for henholdsvis 381 og 154 kroner, får du som navnet tilsier tilgang til sjøkart over hele Europa. Siden sjøkart tar stor plass må du imidlertid laste ned kartene i biter. Du velger enkelt og greit området du vil ha kart over, og resten skjer automatisk.

Til sammenligning koster kart for bare Norden til vanlige kartplottere rundt 2600 kroner.

Et sjøkart hos den lokale bokhandleren koster gjerne 250 kroner per kart over bare et lite område. (Foto: Einar Eriksen)
Et sjøkart hos den lokale bokhandleren koster gjerne 250 kroner per kart over bare et lite område. (Foto: Einar Eriksen)

Sanntidskart over skip

Vi synes det er veldig nyttig med et sanntidskart over andre skip (AIS-mottaker) når man først har en kartplotter. Heldigvis skal enheten iAIS fra Digital Yacht fikse biffen. Dette er en tokanals AIS-mottaker som i tillegg oppfører seg som et trådløst nettverk på båten din. Når du kobler deg opp mot det trådløse nettverket med mobilen eller nettbrettet, kan Navionics Marine motta informasjonen fra AIS-systemet.

iAIS kan også motta signaler av NMEA-standarden fra dybdemålere, vindmålere eller fartsmåler og dele informasjonen over Wi-Fi. Dette krever at du kobler disse sammen med ledninger. Dermed får du koblet Navionics Marine både på Android-telefonen og Android-nettbrettet til nyttige instrumenter i båten, akkurat som du kan med iPad.

Når du planlegger en tur setter du som vanlig opp ett og ett punkt, og du får en rett strek imellom. Dette fungerer spesielt bra på nettbrettet siden du kan trykke akkurat der du vil plassere punktet. På tradisjonelle kartplottere må du som regel manøvrere på en styrepinne eller piltaster for å treffe rett område.

Én funksjon mangler

I iPad-versjonen av Navionics Marine har du gode muligheter til å endre på ruten du har planlagt. På den måten kan du gjøre en grov planlegging først, og deretter gå nærmere i detalj underveis mens autopiloten er aktivert eller noen kan avlaste deg. Det er dessverre ikke mulig i Android-versjonen.

Å lage en rute går akkurat like lett som på iPad, men å flytte på et punkt virker å være helt umulig uten å slette alle punktene senere i ruten og det du vil flytte på, og deretter tegne resten av ruten på nytt. Det er heller ikke mulig å legge til punkter på ruten din.

Hvis du ikke er helt fornøyd med plasseringen av ett av veipunktene må du fjerne alle punktene etter det punktet du vil flytte på.
Hvis du ikke er helt fornøyd med plasseringen av ett av veipunktene må du fjerne alle punktene etter det punktet du vil flytte på.

På Navionics Marine for iPad er det derimot ingen problem å flytte punktene helt fritt. Det er imidlertid ikke mulig å legge til punkter hvor som helst i ruten på iPad heller.

iPad-versjonen av Navionics Marine er altså bedre i planleggingsfasen. I Android-versjonen må du planlegge hele ruten riktig første gangen, og hvis du må endre noe må du slette alle punkter som er etter der du gjør endringene.

Vi synes rutehåndteringen ellers er helt utmerket. Det er langt enklere å planlegge ruten på et nettbrett enn på de fleste tradisjonelle kartplottere, selv uten muligheter for å flytte punkter tidligere i ruten. Likevel er dette en unødvendig og frustrerende mangel, og vi håper dette blir lagt til i en oppdatering snarest mulig.

Vi synes oversikten er grei på en 4,3 tommers skjerm.
Vi synes oversikten er grei på en 4,3 tommers skjerm.

Også på Navionics Marine for Android-mobiler synes vi ruteplanleggingen går sømløst. Vår testtelefon er en Sony Xperia S med en 4,3 tommers skjerm og 1280 x 720 pikslers oppløsning. Til dette formålet er større skjermer bedre, og vi kan se for oss at mindre enn 3,7 tommers skjerm blir i minste laget for en kartplotter.

For å zoome inn og ut bruker du to fingre på skjermen eller pluss- og minus-symbolene. Når du snur mobilen eller nettbrettet vender også programmet seg, slik at du enkelt kan velge passende modus.

For å planlegge ruten fra Kristiansund tok vi med oss nettbrettene, mobiltelefonen og havneguiden til en kafé. Det er også mulig å ta den med til kartbordet eller til sofakroken i salongen. Vanlige kartplottere må du operere akkurat det de er montert i båten - som regel kun der du styrer båten.

Enkelte nye, og dyre, kartplottere lager selv en rute og unngår steder der sikkerhetsdybden ikke er god nok. Slike funksjoner får du ikke i Navionics Marine.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen