Test

Navigon 6350 Live

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3 tommer
Lagringsplass: 2 GB lagring, støtte for MicroSD minnekort (1 GB følger med)
Inn-/utganger: Mini-USB
Dimensjoner: 11,9 x 7,6 x 2,1 cm, 170 gram
GPS-mottaker: SiRF Atlas IV + Instant Fix II

TMC: Ja
Medfølgende kart: Europa (40 land)
Kartleverandør: Navteq
Pris: Fra 2500 kroner

6350 er ikke spesielt stor. Det er fester til holderen på baksiden.
6350 er ikke spesielt stor. Det er fester til holderen på baksiden.
Selv om det er lett å feste GPS-en i holderen er det ikke så lett å feste holderen til frontruten.
Selv om det er lett å feste GPS-en i holderen er det ikke så lett å feste holderen til frontruten.
Den medfølgende USB-modulen til Live-tjenestene.
Den medfølgende USB-modulen til Live-tjenestene.
Hovedmenyen.
Hovedmenyen.
6350 tar imot trafikkmeldinger.
6350 tar imot trafikkmeldinger.
Inntasting av adresser på 6350.
Inntasting av adresser på 6350.

Navigon Live 6350 Live er Navigons nyeste internetttilkoblede bil-GPS. Denne kobler seg til nettet via en egen USB-dongel som følger med i esken. Dette gjør at du kan bruke GPS-en til å sjekke været, hvor det er parkeringsplass, og du kan google.

USB-dongelen inneholder et SIM-kort, og med i esken med telefonen følger det en aktiveringskode. Utover den medfølgende perioden på tre måneder koster det penger å abonnere på tjenesten.

Selve GPS-enheten er en hendig sak laget i svart plast. Den er 2 cm tykk, og 12 cm bred. Skjermen måler 4,3 tommer, og er lyssterk og passe skarp til dette bruket.

Knotete bilholder

Foruten USB-dongelen følger det også med en bilholder som gjør det enkelt å feste og fjerne enheten. Vi syns denne var praktisk da vi testet storebroren Navigon 8410. Denne gangen skal vi imidlertid ombestemme oss litt. Vi oppdaget nemlig under testperioden at det er notorisk vanskelig å få holderen til å feste seg til ruten. Vi bet oss ikke merke i dette da vi testet 8410, men legger definitivt merke til det nå.

Les også test av Navigon 8410

Dessuten er det ingen tilkobling til strøm i holderen, så du må feste en USB-kabel for lading rett i selve enheten. Dette er forsåvidt ikke noe voldsomt problem, men pluggen peker rett ut og er ganske lang. Det gjør det vanskelig å feste GPS-en langt nede på ruten, noe du jo bør. Ikke spesielt godt tenkt dette, mener vi.

Grei hovedmeny

6350 er for øvrig lik storebroren når det kommer til menyer og øvrig bruk. Hovedmenyen består av fem ikoner, for å sette i gang navigasjon, kjøre til hjemadressen din, se lagrede og historiske turer, og å vise kartet. Det femte ikonet tar deg til Live-tjenestene.

Det er også en egen “tast” for “alternativer”, og her finner du ruteplanlegger, innstillinger, kartet, GPS-status, nyttige SOS-adresser i nærheten, og trafikkmeldinger.

TMC

Sistnevnte er noe vi lett setter pris på, da GPS-en automatisk tar imot trafikkmeldinger og omberegner ruten din dersom det skulle være behov for det. Disse meldingene kan være alt fra trafikkuhell til stengte tunneler. Du kan se om det har kommet inn noen nye trafikkmeldinger ved å åpne dette valget i menyen eller på kartet.

Vi har tidligere beskrevet Navigons menyer som funksjonelle men litt gammeldagse. Det står vi ved også denne gangen.

Litt masete

Inntasting av adresse er en rimelig grei affære, men vi syns kanskje det er litt mange steg. Du må velge by hver gang du skal taste inn en adresse, noe som i og for seg ikke er et problem for så veldig mange, men yrkessjåfører som stort sett kjører i samme by vil syns dette er litt masete.

Under inntasting av adresse vil 6350 underveis fjerne bokstaver som ikke er aktuelle. Samtidig vil første forslag vises i tekstlinjen øverst i skjermen. Du kan se alle forslagene i en liste om du ønsker dette.  Treffene er sortert alfabetisk.

Alternativer

Rutene vises på en oversiktlig måte når du navigerer.
Rutene vises på en oversiktlig måte når du navigerer.
Veiskilter du skal følge vises øverst i navigasjonsvinduet.
Veiskilter du skal følge vises øverst i navigasjonsvinduet.

Når du har funnet adressen vil du få opp inntil tre forskjellige rutevalg. Dette er en funksjon Navigon kaller MyRoutes. Vi har forsøkt å benytte de forskjellige alternativene som kommer opp, og opplever at førstevalget er det beste som regel. Noen ganger blir vi ført inn på ukurante veier når vi velger de andre rutene. Vi slo like greit funksjonen av etter litt testing.

Før du setter i gang navigasjonen viseer 6350 deg ruteoppsummeringen i form av et kart, ruteprofil, tiden du ankommer, avstand og tiden det vil ta å komme frem.

3D-bygninger

Kartet viser deg 3D-bygninger mange steder, noe som kan gjøre det enklere å relatere det du ser på kartet til den virkelige verden. Vi opplever imidlertid innimellom å bli litt forvirret da linjen som viser hvor du skal kjøre blir “skjult” bak 3D-objektene. Det er ikke noe stort problem.

På kartet kan du vise gatenavn, noe som forsåvidt fungerer greit. Men gatenavnene vises i retningen veien går i, noe som ofte betyr at du må lese loddrett. Det er ikke alltid like enkelt. Vi hadde foretrukket om gatenavn ble vist i vannrett i tilstøtende kryss.

Godt markerte ruter

Kartvisningen er ellers grei, med godt markert rute. Under navigasjon får du opp ikoner som informerer om kommende og neste kryss. Nederst i kartet vises nåværende gate og navnet på neste gate du skal inn i.

Stemmeanvisningene fungerer også bra, og vi syns det er lett å holde følge med damen i boksen.

Tunnelsyn

Slik vises tunneler under navigasjon.
Slik vises tunneler under navigasjon.

Navigon 6350 har en smart måte å vise tunneler på. I stedet for at navigasjonen bare stopper eller at den simulerer hvor i tunnelen du antakeligvis er, viser den deg et bilde av en tunnel med lengde og en simulering av hvor langt det er til slutten. Dersom du skal svinge av i eller rett etter tunnelen får du opp informasjon om dette i god tid. Vi syns det fungerer bra.

Feltskifter

Det er også et par forskjellige feltskifteanvisere. Den ene er et ikon som vises der du ser neste sving, og angir i hvilet felt du skal ligge på flerfeltsveier. Den andre er et skjermbilde som viser deg hvilken avkjørsel du skal ta på motorveien. Her vises også eventuelle skilter du skal følge. Dette gjør det enkelt og greit å navigere.

Vi har altså ingenting vesentlig å utsette på navigasjonsopplevelsen her. Det fungerer bra. Det er i det hele tatt den samme opplevelsen som på storebror 8410.

Oppdaterte kart

Innstillinger-menyen.
Innstillinger-menyen.

Vi syns for øvrig det er et pluss at Navigon 6350 kommer med kartoppdateringer i 30 dager. Det betyr at du kan koble GPS-en til PC-en din og få nyeste kart i løpet av de første 30 dagene etter etter du har kjøpt enhten.

Om du har litt tung høyrefot vil du sette pris på at 6350 har fotoboksvarsling.

Ingen underholdning – takk for det

6350 har for øvrig ingen musikkspiller eller annet overflødig fjas. Vi savner det ikke, for ærlig talt er det svært få navigasjonsenheter som også er gode mediaspillere.

6350 har imidlertid Bluetooth innebygget. Om du kobler den til mobiltelefonen din kan du bruke enheten som høyttalende Bluetooth-håndfri.

Live

Live-tjenestene.
Live-tjenestene.

Vi liker tanken på å ha en tilkoblet GPS. Navigon 6350 Live er dessverre ikke helt hva vi har i tankene. Det burde være slik at den lastet ned nyeste kartdata automatisk og sørget for å holde seg oppdatert automatisk så lenge du abonnerte på tjenesten. Å kunne google adresser på GPS-en er forsåvidt greit nok, men vi er slett ikke sikre på om det er verdt å betale ekstra for det når du like greit kan google frem adressen på mobiltelefonen.

Tjenesten kan dog gi deg trafikkinformasjon i sanntid, og viser hvor langt det er til hendelsesstedet dersom dette er på ruten. Dette kan ikke mobiltelefonen tilby.

En annen fordel systemet har er at du kan bruke det i hele Europa uten ekstra kostnader. Med mobilen din må du betale roamingavgift, noe som er mildt sagt dyrt.

Konklusjon

Alt i alt er Navigon 6350 en GPS som ikke har noen store eller vesentlige feil. Den er en ganske nøytralt utseende hendig GPS-enhet som gjør det den skal på en tilfredsstillende måte.

Vi hadde forhåpninger til Live-tjenesten til Navigon, som kobler GPS-en til internett. De fleste av funksjonene tjenesten tilbyr kan du få ved å bruke mobilen din, men er du i utlandet slipper du å betale ekstra for roaming så lenge du er abonnent. Tjenesten gir deg også trafikkinformasjon i sanntid.

6350 har også Bluetooth, og kan dermed brukes som håndfri sammen med mobilen din.

Det som irriterer oss mest med dette produktet er at bilholderen er notorisk vanskelig å feste til frontruten. Det er også lite gjennomtenkt å gi enheten en USB-plugg som stikker et par centimeter ut fra bunnen.

Navigon 6350 Live er i grunn et helt trygt og greit valg for deg som bare skal finne frem. Den er ikke vanskelig å bruke,  koster ikke all verden og er god på navigasjon. Men direkte begeistret er vi vel ærlig talt ikke.

Navigon 6350 live   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen