Naturfotograf innrømmer omfattende bildejuks

Naturfotograf innrømmer omfattende bildejuks

Skal ha redigert inn dyr i bildene sine.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den norske fotografen Terje Hellesø er kjent for sine utrolige naturbilder, blant annet skal hans bilder av gaupe og mårhund ha vakt stor interesse i mediene. Til tross for sin utbredelse i Norge og Sverige er både gaupe og mårhund vanskelige å få øye på, og at Hellesø har tatt så mange bilder av dyrene synes mange er utrolig.

Men nå viser det seg at Hellesø slett ikke har tatt så mange bilder av dyr som man først trodde. I et intervju med den svenske fotografnettsiden Fotosidan.se innrømmer den norske naturfotografen å ha jukset med flere av bildene, melder aftenposten.no.

– Jeg har lurt alle. Jeg forstår at alt jeg har gjort, nå vil bli gjenstand for spørsmål. Jeg vil takke alle som har støttet meg, og be om unnskyldning, sier Hellesø.

Limt inn bilder fra bildearkiv
I følge aftenposten har den norske naturfotografen lagt alle kortene på bordet. Blant annet skal han ha montert dyrene fra bildearkiv som Superstock.com inn i sine egne bilder. Flere av bildene skal ha blitt trykket i Jönköpings-Posten og vært brukt i den lokale politiske rovdyrdebatten i Mullsjö i Västergötland hvor fotografen nå bor. Hellesø skal på bakgrunn av gaupebildene også ha blitt kåret til Årets naturfotograf av Naturvårdsverket i fjor.

Men allerede før denne innrømmelsen skal flere ha hatt sine mistanker omkring bildene. Rovviltkonsulent Gunnar Glöersen i det svenske Jegerforbundet satte spørsmålstegn ved dette da Hellesø kom med opplysninger om hvor mange dyr han hadde observert på relativt kort tid. Henrik Ekman, leder i organisasjonen Naturfotograferna/N, reagerer på avsløringen.

– Dette strider totalt med alt /N står for. Ekthet er sentralt. Vi skal behandle saken på et styremøte om noen dager, sier Ekmann

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen