TEST: Nattens dronning
Test

Nattens dronning

Testresultater

Pentax K20D

Positive ting Svært godt i dårlig lys, rask oppstart og autofokus.
Negative ting Tungt og dyrt.0

Testresultater

Pentax K20D

Positive ting Svært godt i dårlig lys, rask oppstart og autofokus.
Negative ting Tungt og dyrt.0
Pentax K20D er et kamera som blir markedsført som «profesjonelt». Det er kanskje å ta litt i, men dette er definitivt ikke et kamera som er lagd for nybegynneren. Kameraet er svært robust og tåler fint å bli med ut, med tanke på støv- og fuktinntrenging. Av omfang er det nest størst i vår test, mens vekten er med god margin høyest: 715 gram uten batteri og objektiv. Kontrasten blir grell mot det letteste kameraet i testen som veier godt under 400 gram.

Brukervennlighet
Dette kamerahuset benytter seg av mekanisk bildestabilisering, som medfører at man alltid har funksjonen tilgjengelig, uavhengig av objektivet. Objektivet vi testet med er et standard zoomobjektiv på 18-55 mm, med egen fokusring med avstandsindikasjon for manuell fokusering.

Ergonomien er god, og grepet føles stort nok for de aller fleste hender. Skjermen er på 2.7 tommer, som er noe som er det normale i våre dager. Denne skjermen fungerer helt greit i sollys. Kameraet bruker ikke primært fargeskjermen til å vise innstillingene på, det tar en egen liten (grå) LCD-skjerm på toppen av kamerahuset seg av. Du må trykke på en «info»-knapp for å få eksponeringsinformasjon på skjermen, men da får du vite absolutt alt du trenger om innstillingene.

Kameraet har ikke norske menyer, det nærmeste vi kommer er svensk eller dansk. Det synes vi er en svakhet, men kanskje ikke så negativt ettersom dette kameraet henvender seg til mer erfarne fotografer. Menyene er imidlertid enkle å finne frem i, men kameraet har ingen former for innebygd hjelp.

Bildekvalitet
På programvelgerknotten finner vi standardprogrammene, og i tillegg finnes det programmer som tilpasser eksponeringen med prioritet på ISO-verdien, og med prioritet på kombinasjonen lukker/blender (endrer ISO), i tillegg til «grønn auto» og brukerinnstilt kombinasjon. Scener eller andre fabrikkinstillinger finnes ikke. Det finnes ni inebygde redigeringsfunksjoner, i tillegg til at kameraet kan «fremkalle» bilder tatt i råformat. Dette er bra.

Det er selvsagt på bildekvaliteten dette kameraet virkelig utmerker seg. I svakt lys og høy ISO-innstilling er det virkelig dette kameraet briljerer. Støyreduksjonen som er bygd inn i dette kameraet gjør at maksimal ISO på 6400 faktisk er brukbar. I kombinasjon med stabilisatoren gjør det dette kameraet til en vinner om natten. Også i dagslys er bildene til å bli glad av. Særlig fargene i normalinnstillingen føles som svært «riktige», og er fyldige uten på noen måte å overdrive. Den eneste svakheten er i dynamikken, der detaljer i dype skygger blir borte dersom det er områder med kraftig høylys i bildet.

Konklusjon
Vi gir Pentax K20D terningkast fire, og plasserer det i midten av utvalget i vår test. Årsaken til det lave resultatet er prisen, vekten, få ferdiginnstillinger, og langsomt serieopptak. Det som trekker opp er først og fremst bildekvaliteten som er helt på høyde med de beste i vår test. I tillegg er kameraet raskt i oppstart og autofokus. Konklusjonen er at dette kameraet er best for fotografer som ikke bryr seg om ferdige funksjoner og at kameraet gjør jobben for seg. Vi har ingen tvil om at dette kameraet vil lage fryktelig gode bilder, når fotografen kjenner sitt kamera.

Les også testene av Canon 450D, Nikon D60, Nikon D80, Pentax K200D, Sony Alpha 200, Sony Alpha 300, Sony Alpha 700 og Olympus E-420.

Oppsummering
Produkt: Pentax K20D
Beste pris: 9 995 kroner
Design: 6.0/10
Funksjoner: 6.1/10
Bildekvalitet: 6.7/10
Pris: 3.0/10

Data
Netto oppløsning: 14.6 Megapiksel
Testet objektiv: SMC Pentax-DA 1:3.5-5.6 18-55 mm AL II
Følsomhet: ISO 100-6400
Minnekort: SD/SDHC
Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen