Test

National Treasure: Book of Secrets

Det er ingenting som tyder på at dette blir siste gang vi får se Ben Gates (Nicholas Cage) på en av sine energiske skattejakter. Den første ”National Treasure” fra 2004 håvet inn en pen sum, og i Hollywood betyr det oppfølger. Eller skal vi si oppfølgere? Cage har nemlig allerede meldt sin interesse for en tredje film. Samtidig har han hintet om at så lenge han og filmteamet reiser til enda mer eksotiske steder neste gang, så er han fornøyd. Med den arbeidsmoralen passer han fint inn i en uinspirert film som ”National Treasure: Book of Secrets”.

Liker du ordgåter er
Liker du ordgåter er "Book of Secrets" kanskje for deg.

Personlig jakt

Selvsagt dreier det seg i "National Treasure: Book of Secrets" om skattejakt, men denne gangen er det i tillegg personlig for skattejeger Ben Gates og faren Patrick Gates (Jon Voight). Dette med skattejakt ligger tydeligvis naturlig for Gates-familien, og i 1865 løser tippoldefaren til Ben en gåte som visstnok viser veien til Cìbola, en av de syv sagnomsuste byene av gull. Men før han får sjansen til å bruke denne kunnskapen, blir han skutt og drept. Samtidig i samme bygg blir president Abraham Lincoln myrdet av John Wilkes Booth.

I nåtid fremviser Mitch Wilkinson (Ed Harris) en av de tapte sidene fra John Wilkes Booths dagbok, der Thomas Gates blir stemplet som en av bakmennene på mordet av Lincoln. For å renvaske sin tippoldefars navn blir Ben nødt til å dra på tidenes skattejakt. Wilkinson er selvfølgelig også sugen på gull, og dermed utvikler det seg til et intenst kappløp som blant finner veien til Buckingham Palace, frihetsstatuen i Paris, Mount Rushmore og presidentens ovale kontor i det hvite hus.

Skuespillere på sightseeing

”Book of Secrets” består omtrent av det samme persongalleriet som i den første filmen. Anerkjente skuespillere som Harvey Keitel og Jon Voight gjentar rollene sine. I tillegg får vi se selveste Helen Mirren i rollen som moren til Ben. Enten må ”National Treasure”-filmene ha noen særdeles talentfulle casting-agenter, eller så mistenker jeg at noen begavede skuespillere her har blitt fristet til å kombinere ferie og jobb.

Nicholas Cage gjør lite ut av seg i rollen som Ben Gates
Nicholas Cage gjør lite ut av seg i rollen som Ben Gates.

Filmene om Indiana Jones viste at det er fullt mulig å lage spennende og smarte eventyrfilmer bestående av en enkel miks av action, humor og romanse. I hendene på mindre talentfulle filmskapere er denne kombinasjonen ikke noe selvfølgelig vinnerlodd. Regissør Turteltaub tar, som i den første filmen, ingen sjanser. Her er det lett action i høyt tempo, humor som verken får noen til å le høyt eller som er direkte pinlig. Filmene har heller ingen helt som kan redde helhetsinntrykket. I motsetning til Indiana Jones er Ben Gates en skikkelig tørrpinne, og i likhet med den første filmen fremstår Nicholas Cage fullstendig anonym i rollen.

Se trailer her.

Konklusjon

”National Treasure”-filmene er en slags krysning mellom Indiana Jones, Lara Croft og ”Da Vinci Koden”. Som i den første filmen serveres det tørre, sjarmløse ordgåter, masse forskjellige locations og en god dose eventyr, action, romanse og humor. Regissør Turteltaub tar ingen risker, og dermed moses alt sammen til den samme gamle røra vi har sett så altfor mange ganger før. For hardkjernede tilhengere av eventyrfilmer av det gamle slaget er det kanskje verdt en tur på kino. For alle andre er det ingen skatter å finne i ”National Treasure: Book of Secrets”.

National Treasure: Book of Secrets   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen