Nasjonalbiblioteket går digitalt

Aviser, tidsskrifter, filmer og musikk. Det er bare noe av alt som samles opp ved Nasjonalbiblioteket på Mo i Rana og i Oslo. For å gi en viss størrelsesorden, nasjonalbibliotekarene har over 40 hyllekilometer stappet fulle av ting som skal bevares. Det er bare ett problem, mesteparten av stoffet er utilgjengelig for folk flest.

Som en løsning på dette skal hele arkivet digitaliseres, og biblioteket har de siste 18 månedene jobbet med å legge alt over på data. Alt i dag har Nasjonalbiblioteket over en million digitale objekter i sin samling.

Hele arkivet til Nasjonalbiblioteket skal bli digitalt. Foto: nb.no
Hele arkivet til Nasjonalbiblioteket skal bli digitalt. Foto: nb.no

Ikke småtteri

– Målet er å få alt over i digitalt format i løpet av 20 til 25 år. Så langt har vi en petabyte med digitalt innhold. Med det vi har i samlingen vår i dag, vil vi trenge mellom 30 og 50 petabytes med digital lagringsplass, forklarer Svein Arne Solbakk, direktør for IKT og digitalisering til Teknisk Ukeblad.

Målet er at alt til slutt skal bli tilgjengelig via nettet, men dette kan ikke skje før Nasjonalbiblioteket har blitt enig med de mange rettighetshaverne om hva slags godtgjørelse de skal ha for åpen tilgang til materialet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen