Nasjonalbiblioteket digitaliseres

Vigdis Moe Skarstein, leder for Nasjonalbiblioteket, skriver i en kronikk Aftenposten, at hele Nasjonalbiblioteket skal digitaliseres, og mest mulig av det skal gjøres tilgjengelig på Internett via nettsiden nb.no.

Alle bøker, magasiner, aviser, bilder, film, musikk og tv skal lagres. Det er også planer om å lagre digital informasjon som er publisert under domenet .no, og nå skal totalt 350 millioner norske nettsider allerede være lagret. Noe av informasjonen er opphavsrettbelagt, men dette vil ikke være fritt tilgjengelig på Internett.

Nasjonalbiblioteket i Norge skal visstnok være det første nasjonalbiblioteket i Europa som starter en slik storsatsing. Frankrike, England og de nordiske landene er riktignok i gang med digitalisering, men det skal kun gjelde deler av de nasjonale kulturskattene.

Det som ikke legges ut på Internett med fri og gratis tilgang skal gjøres tilgjengelig gjennom autentisering av brukere. Dette skal blant annet gjelde bruk innen forskning og dokumentasjon, og eventuelle betalingstjenester i samarbeid med opphavsrettshavere ved digital tilgjengeliggjøring.

Kilder: aftenposten.no, dagbladet.no

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen