PhoneSat bruker en helt vanlig smarttelefon som satellittens sentrale datamaskin. Her testes den i stor høyde ved hjelp av en ballong. (Bilde: NASA)

NASAs nye satellitter bruker Android-mobiler som hjerne

Et stort skritt for en smarttelefon?

Da Neil Armstrong (R.I.P.) satte foten på månen i 1969, var det takket være datamaskiner som var flere lysår mer primitive enn den mobilen som ligger i lommen di i dag. Nå har NASA fått øynene opp for at smarttelefoner kan brukes til mye mer enn å ringe med.

Amerikanerne planlegger nå å skyte opp en serie av små satellitter kalt PhoneSat, som kontrolleres av helt vanlige mobiltelefoner.

Mobilene har alt som trengs

Designskisse av PhoneSat.
Designskisse av PhoneSat.Foto: NASA

PhoneSat skal bli de billigste og mest lettbygde satellittene noensinne. For å oppnå dette har ingeniørene brukt umodifiserte Android-telefoner i prototypene. I den ene satellitten brukte de et eksemplar av HTCs Nexus One, og i en annen, Samsungs Nexus S.

Disse telefonene har alt som trengs, mener romfartsorganisasjonen. De "tilbyr en mengde funksjoner som trengs i satellittsystemer, inkludert raske prosessorer, allsidige operativsystemer, flere små sensorer, høyoppløsningskameraer, GPS-er og radioer", forklarer NASA på sitt nettsted.

– Denne tilnærmingen lar ingeniørene finne ut hvilke muligheter kommersiell teknologi kan tilby, i stedet for å prøve å spesialdesigne egne løsninger, legger NASA til.

Den kubeformede PhoneSat er på størrelse med en kaffekopp og veier mindre enn to kilogram.

Vanligvis koster det mellom 200 og 600 millioner dollar å få bygget og skutt opp en satellitt. Prisen for å bygge hver av de tre prototypene av PhoneSat var usle 3 500 dollar, eller 20 000 norske kroner.

Grisebillig satellitt

PhoneSat er bare litt større enn en kaffekopp.
PhoneSat er bare litt større enn en kaffekopp.Foto: NASA

Den kubeformede PhoneSat er på størrelse med en kaffekopp og veier mindre enn to kilogram.

NASA planlegger å sende opp tre mobilstyrte satellitter i oktober. Hovedformålet blir da å teste om mobiltelefonene overlever romferden, og om de klarer å fungere som satellittens sentrale datamaskin. I tillegg skal de ta bilder med mobilkameraet og sende dem tilbake til jorden.

I framtiden ser NASA for seg at PhoneSat kan brukes til å utforske månen og verdensrommet. Og kanskje blir det en smarttelefon som kommer til Mars før et menneske setter sin fot på den røde planeten?

Les også: Nå kan du få din egen satellitt

Hvilken mobiltelefon ville du ha skutt opp i verdensrommet? Diskuter gjerne i forumtråden under saken.

Kilder: NASA, Mashable

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen