Buzz Aldrin på månen i 1969. Speilbildet av Neil Armstrong kan ses i visiret. (Bilde: NASA)

NASA vurderer romstasjon bak månen

Skal være lanseringsbase for bemannede Mars-oppdrag.

At mennesker bygger baser og romstasjoner på andre planeter er ikke noe nytt – i alle fall ifølge science fiction. I virkelighetens verden har menneskeheten ennå til gode å sette opp et hovedkvarter på fremmed jord, men dette kan nå endre seg.

NASA har kunngjort sine planer om å bygge en base på månen. Selv om både Japan og Russland har kommet med lignende planer i fortiden, har ingenting blitt realisert. Dette ønsker NASA å gjøre noe med.

Svevende base

Teknisk sett skal ikke NASAs planlagte base befinne seg på selve månen. Det skal i stedet være en svevende romstasjon som befinner seg over månens overflate på den andre siden (som vi ikke ser her fra Jorda).

Hensikten er å bruke denne stasjonen som et springbrett for framtidige oppdrag til fjernere strøk – som Mars eller noe enda lenger borte. Den svevende basen skal ha plass til et lite astronautlag, som kommer for å fylle opp drivstoff og proviant før de forflytter seg videre.

Påbegynnes snart

Romstasjonen vil være plassert et stykke bak månen, slik at både jordens og månens gravitasjon holder fartøyet i en vid bane rundt jorden. Dette sikrer minst mulig bruk av drivstoff for å holde basen i gang.

NASA satser på å skyte opp en ny rakett som skal brukes til prosjektet for en testtur innen 2017. Konstruksjonen av selve basen skal påbegynnes i 2019, hvis byrået har klart å samle inn nok milliarder dollar innen den tid.

(Kilder: Orlando Sentinel, NASA)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen