Illustrasjonsbilde
Teknofil
Illustrasjonsbilde (Bilde: Shutterstock 60885604/113468833/montasje)

NASA vil dyrke planter på Mars innen 2021

Er salat menneskets neste store triumf?

Verdensrommet kan fort virke en smule abstrakt for de fleste av oss, men snart skal vi ifølge mange forskere altså innta Mars. Og ikke nok med det: innen 2021 mener NASA også at vi skal begynne å dyrke planter der oppe!

Ikke planting i Mars-jord

Slik ser forskerne for seg at salat kan dyrkes i rommet.
Slik ser forskerne for seg at salat kan dyrkes i rommet.

NASAs tanke er at man skal plassere ut en masse små maskiner med glass- eller plastkupler på toppen, og at disse  vil kunne produsere fôr. Dette er imidlertid langt inn i fremtiden. I starten vil man rett og slett bare se om planter i det hele tatt kan overleve den svake tyngdekraften og den sterke strålingen på Mars.

Alle plantene skal plantes i egen, medbrakt jord inne i kuplene, ettersom forskerne ikke vil risikere å ødelegge et eventuelt allerede eksisterende økosystem på planeten. Planting rett i Mars-jord vil derfor først skje etter grundigere undersøkelser foretatt av astronautene.

Man skal uansett sjekke om en spesiell planteart fra familien Arabidopsis kan overleve og sette blomst under slike forhold. Det er slett ikke sikkert, men dersom planten overlever vil man gå videre med prosjektet. Da ligger også veien mot frodige hager på Mars i teorien helt åpen.

En av forskerne studerer salaten inne i kuppelen.
En av forskerne studerer salaten inne i kuppelen.

Salat, salat og atter salat...

Konsepttegning fra NASA av en "salatfarm" på Mars.
Konsepttegning fra NASA av en "salatfarm" på Mars.

NASA har lagt ut en rekke bilder som viser forskningen som foretas i forkant her på jorden. Av en eller annen grunn inneholder alle bildene salat, og ingenting annet. Nuvel. Det er også bilder av større anlegg og salatfarmer, der mange av disse små kuplene er spredt utover bakken. Og alt dette skal i følge organisasjonen være på plass om ganske få år.

Konsepttegning av NASA. Her et overblikk over to større drivhus.
Konsepttegning av NASA. Her et overblikk over to større drivhus.

Uansett hva som skjer, så er det liten tvil om at de første beboerne på Mars vil oppleve et svært ugjestmildt miljø. Det er også liten tvil om at all eventuell mat de skal spise må lages på Mars, og å si at dette er en kjempestor utfordring ville være å underdrive kraftig. Derfor er nok ikke NASAs idé så dum, selv om beboerne nok kommer til å spise svært mye annet enn bare salat!

Det er merkelig dette med salat og romferder: 
På ISS er de i full gang med salatdyrkingen! »

(Kilde: NASA, Dvice)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen