NASA testet motor som kan bringe mennesket langt ut i rommet
(Bilde: 3000ad/Shutterstock.com)

NASA testet motor som kan bringe mennesket langt ut i rommet

«Umulig» rakettmotor ble testet ut i nytt, vellykket eksperiment.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den største hindringen når det gjelder bemannede reiser gjennom det ytre rom er de gigantiske avstandene som finnes i verdensrommet, noe som gjør det nødvendig å utvikle helt ny fremdriftsteknologi. Nå melder NASA om et nytt, futuristisk eksperiment som teoretisk sett kan legge til rette for ekstremt lange romreiser.

En gruppe forskere ved byråets Johnson Space Center skal nemlig ha utført en vellykket test av en såkalt «elektromagnetisk motor» (EM Drive). Motoren kan tilsynelatende danne grunnlaget for science-fiction-aktige «warp»-motorer vi kjenner fra blant annet Star Trek.

Bruker mikrobølger

Vitenskapen bak EM-motoren er meget komplisert, men i hovedsak dreier deg om en løsning for å produsere fremdrift direkte fra elektristet – uten noe form for drivstoff eller ekstern kraft som skyver fartøyet fremover, slik som i en vanlig rakettmotor.

Løsningen dreier seg i svært korte trekk om å sende mikrobølger inn i et kammer som inneholder små «brønner» som fanger opp elektroner fra bølgene mens de spretter rundt inni kammeret.  Etter hvert som flere elektroner samler seg på bunnen dannes det et slags kvantefysisk «overtrykk» på den nedre overflaten i kammeret, noe som igjen skaper et bevegelsesmoment oppover.

Illustrasjonsbilde fra det nye eksperimentet.
Illustrasjonsbilde fra det nye eksperimentet. Foto: NASA

NASA testet ut løsningen allerede i fjor, men da ble den møtt med stor skepsis og i stor grad avskrevet av det vitenskapelige miljøet. Innvendingene gikk blant annet ut på at løsningen bryter med det fysiske prinsippet kjent som «konservering av moment», som sier at et objekt må «skyve fra» på et annet objekt for å skape bevegelse. Mange mente derfor at resultatene fra fjorårets test hadde andre årsaker.

Det nye eksperimentet som nå er utført skal imidlertid være utført under andre omstendigheter som eliminerer forklaringer som skeptikere har kommet med tidligere. NASA mener det nye eksperimentet innebærer at teknologien må tas på alvor, da den faktisk ser ut til å skape reell fremdrift, selv om det ennå ikke ser ut til å være bekreftet akkurat hvordan fremdriften skapes.

Kan brukes på »multigenerasjonsfartøyer»

Ifølge NASA kan teknologien blant annet legge til rette for mye raskere reiser til både Månen og Mars. I tillegg kan det bli mulig med det byråret kaller «multigenerasjonsfartøyer» som kan reise til andre solsystemer, reiser som kan ta hundrevis av år selv med svært høye hastigheter.

Fartøyer utstyrt med slike motorer kan også bli i stand til å frakte mennesker til Månen på så lite som fire timer. For å sette dette i perspektiv er den gjennomsnittlige avstanden mellom Jorden og Månen på 384 400 kilometer. NASA beskriver også et scenario hvor det kan bli mulig å reise til Mars på rundt 70 dager, en tur som i dag tar rundt et halvt år.

Hvorvidt de ennå mystiske EM-motorene faktiak er gangbare og kan brukes i romfartøy er imidlertid ennå høyst uvisst, så ennå ligger nok de eventuelle, lange romreisene langt frem i tid. For mer teknisk informasjon kan du besøke NASA, og det finnes også en omfattende diskusjonstråd hvor EM-teknologien diskuteres heftig.

3D-skriving skal også hjelpe NASA med å komme langt ut i rommet: Byrået har nå gjort stort gjennbrudd også på dette feltet »

(Via Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen