NASA sendte verktøy til romstasjonen – med  e-post
(Bilde: NASA)

NASA sendte verktøy til romstasjonen – med e-post

Første gang 3D-skriveren har blitt til annet enn testing.

Etter at den internasjonale romstasjonen nylig fikk installert en avansert 3D-skriver, har den i all hovedsak blitt brukt til å teste teknologien. Nå har imidlertid NASA, for første gang, skrevet ut et objekt som ble designet på jorden fordi astronautene hadde behov for noe som ikke fantes på romstasjonen. 

Objektet er en spesiell og liten skralle til et pipenøkkelsett, som astronautene hadde behov for. Fremfor å vente flere måneder på at romferge skulle frakte den opp, ble den designet og testet på jorda før tegningene ble sendt med e-post opp til romstasjonen der den ble skrevet ut. Det melder NASA selv, via Made In Space-bloggen.

Designet på Jorda, laget i rommet

Foto: NASA

Frem til da dette verktøyet ble skrevet ut hadde man tidligere testet alle objektene på forhånd, med akkurat den samme 3D-skriveren mens den fortsatt stod på jorda. 3D-tegningene til disse testobjektene fulgte også med på et eget minnekort opp til romstasjonen.

Denne gangen måtte imidlertid verktøyet designet på bakken, testes og godkjennes, før tegningen kunne sendes opp til romstasjonen.

Made in Space skriver i bloggen at de tegnet verktøyet i Autodesk Inventor, før de så skrev den ut på jorda flere ganger på en maskin som er identisk med den som står på romstasjonen. Underveis ble designen noe forbedret, blant annet ved å gi verktøyet et mer ergonomisk grep, før den ble sikkerhetssjekket av NASA.

Skrevet ut i ett stykke

Når alle testene var godkjent ble 3D-tegningen sendt med e-post til en egen bærbar PC som er koblet til 3D-skriveren.

Fire timer senere var pipenøkkel-skrallen skrevet ut og klar til bruk. Selv om den inneholder mekaniske komponenter ble den skrevet i ett helt stykke. Da er nemlig alltid de bevegelige delene kapslet inn, slik at man unngår at smådeler flyr rundt i romstasjonen.

Verktøyet, sammen med de 21 andre delene som hittil er skrevet ut i rommet, skal senere returneres til Jorda. Her vil de bli inspisert for å se hvordan de skiller seg fra tilsvarende deler som er 3D-skrevet her nede, hvor vi i motsetning til romstasjonen har tyngdekraft som påvirker prosessen.

3D-skriveren er nemlig ikke bare en nytteting på ISS. Den brukes også i forskningssammenheng for å studere «additive manufacturing» i vektløs tilstand. Håpet er at forskerne og astronautene kan lære mer om hvordan gjenstander kan produseres i verdensrommet i fremtiden.

3D-skrivere kan gjøre hverdagen både enklere og billigere for folk flest:
Forskere mener du vil spare flere tusen kroner »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen