Det store Gale-krateret på Mars er noe av det du nå kan 3D-skrive.
Det store Gale-krateret på Mars er noe av det du nå kan 3D-skrive. (Bilde: NASA)

NASA lar deg 3D-skrive ditt eget «verdensrom»

Har lagt ut et lass med romrelaterte 3D-tegninger.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det amerikanske romfartsbyrået NASA er stadig i vinden i det som tilsynelatende er et forsøk på å revitalisere folks fascinasjon for romfart og astronomi, nå sist i form av å uttrykke ønske om å finne liv på andre planeter innen 20 år.

Nå melder nettstedet Cnet om et nytt fremstøt fra byrået som nok kan være av en viss interesse for romfartsinteresserte med tilgang til en 3D-skriver.

Hva med en modell av romsonden Voyager på skrivepulten?
Hva med en modell av romsonden Voyager på skrivepulten?Foto: NASA

Skriv ut romdingser

Byrået har nemlig nå lagt ut en bråte 3D-tegninger på nettsidene sine som gir deg muligheten til å skrive ut små plastversjoner av diverse romrelaterte objekter. Tegningene er helt gratis og omfatter primært et antall romsonder, men også asterioder og seksjoner av overflaten på Månen og Mars.

Eksempler på objektene du kan skrive ut er nærjordsasteroidene «Eros» og «Itokawa», hvorav begge skrives ut i to deler som deretter kan settes sammen.

I tillegg finner man blant annet det kjente NASA-romteleskopet Kepler på listen, den nå svært fjerne romsonden Voyager og romsonden Mars Odyssey, som går i bane rundt Mars. Det store nedslagskrateret på Mars kalt «Gale» kan også skrives ut.

Det opplyses om at ikke alle objektene nødvendigvis er egnet for utskriving riktig ennå siden en del av av dem inneholder små detaljer som 3D-skriveren muligens ikke takler, men det jobbes visstnok med saken. Tegningene finnes du altså hos NASA.

NASA bidro nylig til å gjenopplive en satelitt:
ISEE-3 har vært «død» i over 20 år »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen