Dette er noen av byområdene hvor NASA har registrert en økning i lysintensiteten i juletiden.
Dette er noen av byområdene hvor NASA har registrert en økning i lysintensiteten i juletiden. (Bilde: NASA)

NASA kan se julelysene fra verdensrommet

Til og med fra rommet er julefeiringen synlig.

Juletiden er i full gang, og det er ikke mange steder man unnslipper juletemaet i form av enten dekor, lys eller viltert handlerush i travle gater. Nå viser det seg at juletiden også merkes fra verdensrommet.

Det amerikanske romfartsbyrået NASA melder nemlig at satelittene deres registrerer en økning i den nattlige belysningen i byene i tiden før jul, som altså forårsakes av de mange julelysene som pryder omgivelsene under høytiden.

Amerikanerne er muligens et hakk mer begeistret for julelys enn europeere. Dette bildet er tatt i det sørlige California, som var ett av områdene NASA undersøkte.
Amerikanerne er muligens et hakk mer begeistret for julelys enn europeere. Dette bildet er tatt i det sørlige California, som var ett av områdene NASA undersøkte.Foto: Doug Meek/Shutterstock.com

Opptil 50 prosent mer lys

NASA har kartlagt forskjellene mellom høytidene og resten av året ved hjelp av avanserte algoritmer som isolerer variasjonene i lysintensiteten ved å filtrere bort forstyrrelser fra blant annet skyer, lys fra månen og partikler i luften. Dette legger til rette for svært preise analyser av lysmønstrene.

Byrået har kommet frem til at nattbelysningen i og rundt mange av de amerikanske storbyene er mellom 20 og 50 prosent mer intens i tiden rundt jul og nyttår sammenlignet med andre tider av året. I sentrale byområder, som har relativt høy lysintensitet året rundt, er forskjellen noe mindre enn i forstedene og utkantstrøkene av de store byene.

Byrået fokuserte hovedsakelig på byer på den amerikanske vestkysten mellom San Francisco og Los Angeles, og byer i den østlige delen av landet fra hovedstaden Washington DC og videre sørover. Det ser ikke ut til at NASA har undersøkt Europa i denne omgang, men det er grunn til å tro at mønstrene er omtrent de samme mange steder.

Gjelder også muslimske land

Også i områder av Midtøsten har NASA registrert en sterk økning i bruk av lys i forbindelse med markeringen av den muslimske fastemåneden Ramadan. I flere byer i Midtøsten, blant annet Egypts hovedstad Kairo, øker lysintensiteten med så mye som 50 prosent under Ramadan.

Variasjonen er imidlertid stor blant de muslimske landene. I en delbyer i Saudi Arabia går bruken av lys opp med hele 100 prosent, altså en fordobling, i Ramadan-måneden. I for eksempel Tyrkia er økningen derimot vesentlig lavere. For mer informasjon om undersøkelsene kan du sjekke ut NASAs hjemmesider, og se også video under.

Nå har NASA funnet spor etter det som muligens kan ha vært liv på Mars: Den kjørende roboten har nemlig gjort interessante oppdagelser på planeten »

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen