Slik ser den 3D-skrevne kobberdelen ut.
Slik ser den 3D-skrevne kobberdelen ut. (Bilde: NASA)

NASA har gjort nytt og stort gjennombrudd med 3D-skriving

Bringer byrået enda nærmere en fremtidig Mars-reise.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det amerikanske romfartsbyrået NASA er blant de mange som har funnet fruktbare måter å utnytte 3D-skriverteknologien på, og har blant annet utført en vellykket test av en 3D-skrevet rakettdel. Nå melder byrået på sine hjemmesider at de har gjort et nytt, stort gjennombrudd med teknologien.

NASA har nemlig 3D-skrevet den aller første rakettdelen i full størrelse av kobber, noe byrået selv beskriver som en milepæl innen romfartsrelatert 3D-skriving. Bragden vil blant annet bringe NASA nærmere en fremtidig, bemannet reise til Mars.

Selektiv lasersmelting

Delen det er snakk om er en beskyttelsesenhet for forbrenningskammeret i en rakett, en komponent som må være i stand til å tåle svært høye temperaturer. Delen ble laget ved hjelp av en additiv metode som heter «selektiv lasersmelting», som innebærer at en kraftig laser smelter sammen pulverisert metall i bestemte former.

På innsiden av kobberdelen kommer temperaturen opp i nesten 3000 grader. For å hindre smelting sirkuleres nedkjølte gasser gjennom hullene du kan se langs kanten.
På innsiden av kobberdelen kommer temperaturen opp i nesten 3000 grader. For å hindre smelting sirkuleres nedkjølte gasser gjennom hullene du kan se langs kantene. Foto: NASA

Dette er for øvrig den samme teknikken som NASA også tidligere benyttet til å skrive ut rakettdeler. I dette tilfellet fusjonerte skriveren sammen over 8000 lag med kobber i en prosess som tok til sammen 10 dager og 18 timer. Før prosessen startet laget ingeniørene flere testdeler for å finne frem til en effektiv metode.

Det å 3D-skrive kobberdeler til raketter ved hjelp av denne metoden har nemlig knapt blitt gjort før, og derfor måtte byrået prøve seg frem før de omsider klarte bragden, som altså betraktes som et stort teknologisk gjennombrudd. Ifølge NASA er skrivingen av den nye kobber-rakettdelen et steg i arbeidet med å utvikle ny romteknologi for fremtidige oppdrag, inkludert en reise til Mars.

Testes til sommeren

Ved å gjøre skriveprosessen mer effektiv og anvendelig håper NASA at man etter hvert kan skrive ut rakettdeler 10 ganger raskere og til halvparten av dagens pris, slik at mange flere industrier kan delta i produksjonen. Delen som NASA har skrevet ut skal for øvrig testes ut til sommeren for å se om den faktisk tåler påkjenningene den vil utsettes for i en rakett.

Kobber brukes til å slike deler på grunn av metallets gode varmeledende egenskaper. På innsiden av kobberdelen kommer temperaturen imidlertid opp i nesten 3000 grader celcius når raketten er i bruk. Dette er langt over smeltepunktet for kobber, så for å hindre smelting sirkuleres superkjølte gasser mellom det ytre og indre kobberlaget via små åpninger langs kanten.

Mer informasjon finner du på NASAs hjemmesider

NASAs raketteknologi tok nylig et annet viktig steg fremover: Byrået testet verdens kraftigste booster-rakett som skal bringer mennesket til Mars »

(Via Slashgear)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen