Test

Nas - Untitled

”Untitled” er Nas’ niende album, og lanseringen har ikke akkurat gått problemfritt. Men man kan trygt si at oppmerksomheten rundt Nas og hans nye album av den grunn har fått mye PR. Den originale albumtittelen ”Nigger” måtte droppes, og det finnes forskjellige versjoner om hvorfor. Noen sier at de ulike platekjedene satte ned foten, mens noen mener til og med at Kongressen har hatt en finger med i spillet. Eller kanskje var det plateselskapet som ikke turte å gi ut albumet med den opprinnelige tittelen? Uansett hva som har skjedd har det nesten blitt mer virkningsfullt enn om den skulle ha fått hete "Nigger". Nas har oppnådd det han hele tiden siktet mot, rasespørsmålet i USA. Alt dette styret med albumtittelen viser at USA fortsatt sliter med sin egen historie.

NAS fikk ikke lov til å kalle albumet sitt
NAS fikk ikke lov til å kalle albumet sitt "Nigger"

Tar opp viktige temaer

Dette er altså oppfølgeren til albumet "Hip Hop Is Dead" hvor han proklamerte at hip-hopen var død. Og av den grunn, slik som nå, fikk han mye gratis reklame. Denne gangen har han lagt igjen gangsteren i skapet og vendt nesen mot andre og mer sentrale problemer. På "Untitled" er han bekymret for miljøet og kritisk til politiet (ikke at det er noen bombe når det gjelder rappere). Han kritiserer Fox News’ ladede nyhetsdekninger og diskuterer de svartes posisjon i det amerikanske samfunnet, og det er vel ingen hemmelighet hvem Nas heier på i det kommende presidentvalget.

På albumet formidler han som regel synspunktene sine på en grundig og en reflektert måte. Ett album med slikt tema kunne fort blitt for aggressivt og belærende, heldigvis blir det ikke det her. Som vanlig når det kommer til Nas så er teksten og rimene av ypperste kvalitet. Det er ingen som er bedre enn han til det, ihvertfall ikke i dag. Jay Z og Outkast er på samme nivå, i tillegg klarer de å finne de riktige beatsene - her faller dessverre Nas igjennom. For all del, mange av beatsene er ganske behagelige å høre på, men mye er resirkulering av gamle sampler og det blir mye av det samme i lengden. Flere av låtene er derfor noe utdatert, ikke at det nødvendigvis er negativt. Mange av nåtidens såkalte hip-hoppere (les T-Pain og Lil’ Wayne) bruker i overkant mye tull i beatsene sine. Crunk kaller det de, og vakkert er det ikke.

Norsk drahjelp

Produksjonen er bedre enn på forrige plata, men noen bommerter finnes her og der på ”Untitled” også. De norske gutta i Stargate har fått med ei låt på denne skiva i form av America, hvor Nas går hardt ut mot tingenes tilstand i USA og forskjellsbehandlingen. Dessverre er den av det slappe slaget. Men det er som alltid noen låter som skiller seg litt ut fra resten av albumfyllet, og man kan trekke frem You Can’t Stop Us Now som har en herlig beat, Make The World Go Round, Hero og N.I.G.G.E.R. (The Slave And The Master). I tillegg har han fått hjelp av stic.man fra Dead Prez på sporet Untitled, og de som liker Dead Prez vil nok kjenne seg igjen her. Til slutt må man nevne avslutningssporet Black President som sampler 2 Pacs I Wonder If Heaven Got A Ghetto.

Konklusjon

Alt i alt er dette en meget bra plate, kanskje den beste hip hop-plata dette året. Eneste som mangler er noen skikkelig fete beats, men de som har fulgt NAS en stund vet også at det heller aldri har vært hans forse. Men som alltid sitter tekstene og rimene perfekt og alle gamle og nye Nas-fans vil nok kose seg mye med dette albumet. Det er nok ikke det beste han har utgitt, men ikke langt ifra. Og det er ikke minst ufattelig deilig å få ett hip hop-album som har noe viktig å formidle og ikke bare handler om damer, penger, biler og mer damer.

Nas Untitled   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen