Nanoteknologi kan gjøre slutt på refleksjoner

Knøttsmå ujevnheter i skjermen kan være løsningen.

Nå som det er solskinn over mesteparten av Norge er det kanskje mange som opplever problemet daglig. Mobilskjermen må vris og vendes på for at det skal være mulig å lese noe på den. De fleste teknologier som har vært foreslått for å få bukt med problemet, fungerer dårlig på glass som er vanlig materiale for skjermoverflater.

Sjekk hvilken mobil som fungerer best i solen »

Små ujevnheter i overflaten

Nå foreslår Valerio Pruneri med flere ved The Institute of Photonic Sciences en metode basert på nanoteknologi. Novel Glass er navnet på det som ikke bare fjerne refleksjoner og blending, men også skal være en rimeligere løsning som kan brukes på billigere mobiler. Metoden skal fjerne gjenskinnet ved en nanostruktur på skjermflaten som fungerer antirefleksjonerende og antiblendende i tillegg til å frastøte væske.

De knøttsmå ujevnhetene i glassoverflaten skal få lyset til å reflekteres i forskjellige retninger uten at det skal gå ut over glassets gjennomsiktighet.

Samarbeider med Gorilla Glass-produsenten

Produktet er ikke helt klart for markedet ennå. Først må man teste Novel Glass vil tåle lang tids trykkskjermbruk. Forskningen er gjort i samarbeid med et team under Prantik Mazumder under Corning Incorporated, et selskap som er velkjent for å produsere det svært solide Gorilla Glass.

Les mer om solide mobilglass »

Norges beste mobilabonnement

Mars 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio FriBruk 5GB+EU


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen