Nanoleaf Bloom ligner ikke på andre LED-pærer
(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Nanoleaf Bloom ligner ikke på andre LED-pærer

Det er ikke bare designet som er annerledes.

LED-pærer er noe vi vanligvis ikke pleier å skrive om her på Tek.no. Men da vi ble kontaktet av nettbutikken Lettled.no i forbindelse med at de hadde tatt i en ny LED-pære – Nanoleaf Bloom – som kunne dimmes selv om du ikke har dimmer, ble vi litt nysgjerrige.

Og da vi ble fortalt at lyspæren med det merkelige utseendet hadde gjort det ganske bra på Kickstarter, klarte vi ikke lenger å stagge nysgjerrigheten. Hvorfor i alle dager vil noen betale nesten 400 kroner for en lyspære? Og hvordan i alle dager virker dimmefunksjonen?

Dimming uten dimmer

Nanoleaf Bloom.
Nanoleaf Bloom. Kurt Lekanger, Tek.no

Lyspæren ser veldig annerledes ut sammenlignet med andre lyspærer. I stedet for at lysdiodene er skjult inni pæren, sitter de spredd rundt på overflaten til pæren. Og pæren er ikke rund, den består av flere flate biter som er satt sammen. Dette er ment som et designelement, og i produktbildene fra produsenten benyttes ofte pæren uten lampeskjerm – for eksempel hengende rett ned i en lampettledning. Du får pæren i flere ulike farger, og også i mønstrede utgaver – enten med blader, eller faktisk også en mumitroll-modell som sikkert gjør suksess på barnerommet. 

Standardmodellen, den vi har testet, har en lysstyrke på 1200 lumen, men du får også en 1800 lumen-versjon. Vi kan forsikre deg om at 1200 lumen-versjonen lyser mer enn godt nok til de fleste formål – og pæren bruker kun 10 watt ved 1200 lumen, som er veldig bra (tilsvarer en 75 watts gammeldags glødepære). Til sammenligning lyser en 9,5 watts Philips Hue-pære med bare 806 lumen. De kraftigste LED-pærene som selges på Ikea har en lysstyrke på 1000 lumen og bruker 13 watt. 

Pæren har egentlig bare én funksjon som gjør at den skiller seg fra andre LED-pærer – hvis vi ser bort fra designet. Når du skrur den på øker lysstyrken gradvis helt til den når maks. Men hvis du ikke vil ha så sterkt lys, kan du flippe lysbryteren raskt av og på igjen når lysstyrken har nådd et passende nivå. Pæren fortsetter da å lyse på det nivået den var på.

Pæren fås også i hvitt, og med dekorasjon.
Pæren fås også i hvitt, og med dekorasjon. Nanoleaf

Når pæren er tent kan du også flippe bryteren av og på for å sakte starte nedtoning av lysstyrken, og så skru den av og på igjen for å låse lysstyrken. Det er også en nattmodus som gir 5 prosent lysstyrke. Den aktiveres ved å flippe lysbryteren av og på umiddelbart etter at du først har skrudd på pæren.

Tungvint

Dimmefunksjonen fungerer forsåvidt godt, men det er litt tungvint å måtte flippe bryteren av og på for å aktivere dimming. Vi skulle også ønske at lyspæren hadde husket hvilken lysstyrke den hadde forrige gang du hadde lyset på. Slik den fungerer vil nemlig pæren gradvis øke lysstyrken til maks, selv om du forrige gang du brukte den hadde dimmet lyset til for eksempel halv styrke. Du må altså bruke den litt tungvinte dimmefunksjonen hver eneste gang, om du ikke ønsker maksimal lysstyrke (som kan være litt i overkant sterkt). 

Levetiden til pæren er oppgitt til 27 år – og stemmer det er kanskje ikke prislappen på 399 kroner så ille likevel. 

Vårt søsternettsted TU.no har testet en annen løsning:
Philips Hue – her kommer det smarte lyset » (ekstern lenke)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen