Nådde ikke 3G-målet

Bygger flere basestasjoner

Telenor hadde håpet at hele hundre tusen nordmenn ville kaste seg på 3G-bølgen i år.

For ganske nøyaktig ett år siden åpnet Telenor sitt 3G-nett. Målet var å kapre hundre tusen kunder i løpet av ett år. Slik gikk det ikke.

Hittil har 60 000 nordmenn skaffet seg 3G-mobil. I tillegg har tjenesten Mobilt kontor fått 20 000 brukere.

Telenor gråter imidlertid ikke av den grunn, og forteller i stedet til Computerworld at datatrafikken i deres mobilnett har firedoblet seg i løpet av de siste elleve månedene.

Det er store forskjeller nettbruken blant operatørens kunder. Bare 2 prosent av brukerne står for hele 40 prosent av all datatrafikken. Fortsatt velger hele 75 prosent av abonnentene å bruke mobilen til enkle oppgaver som WAP.

Høna eller egget
Direktøren i Telenor Privat, Berit Kjøl, er svært så optimistisk når det gjelder 2006 og 3G-utviklingen, og forteller at det fortsatt eksisterer en høna og egget-situasjon. Med dette mener hun at det er først og fremst markedet som styrer hva mobilkundene skal få tilgang til:

- Det er et enormt potensial i markedet og når utvalget av telefoner øker, øker også tilgangen på innholdstjenester, sier hun til Computerworld.

Hun tror imidlertid det fortsatt vil ta en stund før vi kommer til å få se like mange 3G-telefoner i butikkhyllene som andre telefoner.

Kjøl tror e-post, videosamtaler og mobil-TV kommer til å bli de mest populære 3G-tjenestene. Det gjenstår å se om Telenor treffer blink. Vi har tidligere skrevet om DVB-H, som ligger godt an til å bli den nye standarden for mobil-TV. Hvis DVB-H blir den nye standarden, vil flesteparten av de mobile TV-sendinger komme til å gå utenom 3G-nettene. Telenor har foreløpig ikke vist nevneverdig interesse for DVB-H.

Skal vi tro Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, skal det settes opp hele 800 nye 3G-basestasjoner i 2006. I løpet av første kvartal av 2007 skal 84 prosent av Norges befolkning ha tilgang til 3G.

(Kilder: Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen