Guide

Når Windows ikke starter

Datamaskiner er merkelige greier som ikke alle kommer like godt overens med. Mens visse personer omtrent kan fikse datamaskiner med ren håndspåleggelse, kan andre igjen lage datatrøbbel med sitt blotte nærvær. Heldigvis er det ikke så altfor mange i den siste kategorien, men problemer med datamaskinen oppstår fra tid til annen likevel. Et av de verste problemene er når operativsystemet ikke lastes inn i det hele tatt, og alt du får er en sort skjerm.

Du kan selvsagt bite i det sure eplet og reinstallere hele herligheten, men du har faktisk flere muligheter.

Sett inn installasjons-platen
Har du Vista eller Windows 7, er det første du bør gjøre å sette inn installasjons-platen og starte opp maskinen. Platen vil hjelpe deg med å finne og fikse oppstartsproblemer. Husk at PC-en må settes til å boote fra CD/DVD før harddisken, noe du kan fikse i BIOS.

Også Windows XP-platen kan med litt flaks fikse en ødelagt installasjon, men funksjonen er ikke like gjennomførst som i Vista og Windows 7.

Lag en plate i dag
Dersom du har kjøpt en datamaskin med Windows ferdig installert, er det slett ikke sikkert at det fulgte med en plate i det hele tatt. Noen PC-produsenter har nemlig sin egen løsning med gjenoppretting. Disse er ikke nødvendigvis like bra – flere slike løsninger gjør at alle filene dine overskrives slik at du ender opp med en "ny" installasjon.

Da er det bedre om du får laget en gjenopprettingsplate eller system repair disk. I Windows 7 kan du brenne en slik (på CD eller DVD) direkte. Trykk Windows-tast, skriv "recdisc" og trykk Enter.



For Vista er det mulig å laste ned gjenopprettingsplaten. (Hjelp til torrentnedlasting har du her.)

Et poeng er å ha en slik plate tilgjengelig når du faktisk har bruk for den, så har du bare en PC i huset kan det være et sjakktrekk å lage en i dag.

Fem valg
Om du bruker den originale Windows-plata får du valget mellom å installere og reparere Windows, husk at du må velge reparasjon. (Bruker du den spesielle gjenopprettingsplata til Windows 7 eller Vista har du kun mulighet til å reparere.) Deretter får du fem valg som er felles for original- og gjenopprettingsplata:



Oppstartsreparasjon
Dette er det første du bør prøve dersom du ikke får lastet inn Windows. Skadede eller manglende oppstartsfiler fikses, og problemer med bootsektoren (området på harddisken som er ansvarlig for å få i gang innlastingen av operativsystemet) kan også repareres.

Systemgjenoppretting
Hvis datamaskinen din gir deg trøbbel, men du likevel klarer å komme inn i Windows er det en smal sak å bruke Systemgjenoppretting for å sette den tilbake til et tidspunkt før problemene begynte. (Trykk Windows-tast, skriv "systemgjenoppretting" og trykk Enter). Men er problemet er av en slik karakter at du ikke kommer inn i Windows vil det selvfølgelig ikke fungere - med mindre du bruker denne gjenopprettingsplata da.

Windows Complete PC-gjenoppretting
Dersom du har lagd et image (i praksis en sikkerhetskopi av hele herligheten) av Windows-partisjonen kan du laste inn denne. Men husk at alle forandringer siden den ble lagd vil bli tilbakestilt, og alle nye filer overskrevet.

Windows Diagnoseverktøy for minne
Sjekker minnemodulene dine for feil og problemer. Dersom du opplever plutselige feil, blåskjermer, omstarter og så videre er feil på RAM-en en hyppig syndebukk.

Ledetekst
Åpner er vanlig kommandovindu du for eksempel kan bruke til å kopiere filer til en trygg plassering dersom alt annet feiler og du må reinstallere. Men da må du også kunne noen DOS-kommandoer.

Artikkelen er første gang publisert i november 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen