Når PC-en lever sitt eget liv

Noen ganger er det slik at datamaskinen bestemmer seg for å gjøre sin egen greie. Harddiskene kan for eksempel plutselig begynne å kverne helt uten gyldig grunn og prosessoren blir tydeligvis opptatt med noe. I tillegg har uforklarlig nettverkstrafikk uten tvil overbevist en og annen stakkar om at "dem" er ute etter ham likevel.

Som regel er det en god grunn til at datamaskinen oppfører seg litt merkelig. Mange antivirusprogrammer laster ned oppdateringer og/eller søker gjennom harddisken når PC-en ellers ikke brukes. Andre applikasjoner kan for eksempel koble seg mot nett for å se etter nye versjoner av seg selv, og operativsystemet selv kan selvfølgelig oppdatere seg eller sende tilbakemeldinger om feil.

I tillegg finnes det også mindre hyggelige programmer som kan ha sneket seg inn på systemet ditt. Hva sånt sender hjem av informasjon kan variere fra hvor du surfer og hvilke reklamer du trykker på, til mer alvorlige saker som passord og kredittkortnummer.

Problemet er ofte at du ikke har snøring på om det kan være det ene eller det andre.

To smartinger
Et av programmene som i en slik kontekst kan gjøre litt nytte har det treffende navnet What's my computer doing?. Denne applikasjonen forteller i sanntid både om hvilke programmer som bruker prosessorkraft og jobber mot datamaskinens harddisk. Ved å klikke på en av instansene får du også opp litt informasjon om programmet, noe som er en fordel for at du ikke skal frike ut av ting som svchost og wmpnetwk. I tillegg har du "action"-knapper på høyre side som kan hjelpe deg stenge ned tvilsomme programmer og få sjekket dem med et par nettjenester.Les også: Bruk nettet som virussjekker

Den andre applikasjonen vi skal nevne her er Internet Content Logger. Dette ligger i bakgrunnen og lager enkelt og greit lager en loggfil for alle programmene som sender eller mottar nettrafikk. Loggene sorteres etter dato og bruker.Merk at det alt som logges ikke nødvendigvis er like lett å lese. En god del av kommunikasjonen er selvfølgelig i klartekst, men det kan også være kryptert eller binært. Likevel, selv om ikke informasjonen nødvendigvis kan leses er poenget å se hvilke programmer som er aktive, og hvor ofte/mye de sender og mottar.

Last ned:
What's my computer doing?
Internet Content Logger

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen