Når MP3 møter 3G

Stadig flere av oss har begynt å bruke mobiltelefonen som musikkspiller. Men mobiltelefonen står ikke helt på egne ben ennå - du må også ha en datamaskin ved siden av. For det er på datamaskinen de fleste av oss har lagret musikken vår.

Men så kan man jo spørre seg: Når vi først skal bruke mobiltelefonen til å spille musikk på, hvorfor kan vi ikke bare laste musikken rett ned på telefonen? Er det virkelig nødvendig å bruke datamaskinen som mellomledd?

Mye tyder på at nettopp denne forenklingen vil skje, og at vi i fremtiden vil hente mer av musikken vår rett ned på telefonen.

Mobilbransjen har i hvert fall klokkertro på at fremtidens musikkhandel vil gjøres via mobilskjermen. Både Motorola, Nokia og Sony Ericsson har satset på teknologi som gjør det mulig å kjøpe musikk over mobilnettet. Og mobiloperatørene klapper i kor. For med mobilnettet som distribusjonskanal for musikk åpnes det store inntjeningsmuligheter.

- Vi ser musikk som en av nøkkeltjenestene som vil drive inntjeningen til mobiloperatørene i de nye 3G-nettene, forteller Philip Taylor, analytiker ved Strategy Analytics.

Her i Norge er det kun Telenor som har forsøkt seg på en musikkbutikk for mobil. Tjenesten heter Djuice Musikk, og lar deg laste ned sanger for 19 kr per låt. Men dette er ikke fullverdige musikkfiler. Filene er komprimert ned til lav kvalitet. En sang på 3-4 minutter fyller kun 750 KB, mens en tilsvarende mp3-fil ville vært på 3-4 MB.

Den neste aktøren som kommer på banen med en musikkbutikk for norske mobilbrukere kan være 3. Operatøren har allerede en svensk musikkbutikk, og den vil formodentlig dukke opp i norsk versjon så snart operatøren har åpnet 3g-nettet sitt i Norge.

I Sverige har tjenesten fått navnet 3 Music Store. Det har vært gratis å abonnere, men fra desember av må du betale 49 svenske kroner i måneden for tjenesten. For det beløpet får du laste ned 10 stk sanger eller musikkvideoer, og kan høre så mye du vil på operatørens 49 radiokanaler med musikk. Skal du kjøpe flere sanger betaler du 9,90 kr per låt og 14,90 kr per musikkvideo. Dette er altså en mye rimeligere tjeneste enn Djuice Musikk.

Spørsmålet er om andre enn 3 vil tilby sangene sine så billig som de gjør. Stykkprisen operatøren tar per sang er for lav å regne i internasjonal sammenheng. I følge Wired frykter amerikanske operatører at stykkprisene deres kan havne så høyt som 20 kr per sang ($3), da platebransjen har stilt høye krav til provisjonen sin.

Fildeling vokser frem
Om ikke mobiloperatørene kommer frem til en fornuftig prismodell, kan de risikere å bli forbikjørt av brukerne selv. Mange tror nemlig at fildelingstjenester kan bli en populær måte å få tak i musikk til mobiltelefonen. I ytterste konsekvens kan piratkopiert musikk på mobiltelefonen bli like populært som det har blitt på datamaskiner.

- Det er fullt mulig å gjøre fildeling med mobiltelefonen i dag. Dette fordi Series 60-modeller som Nokia N70 og N90 ikke er telefoner, men datamaskiner, forteller Anssi Vanjokki, visepresident for Nokia og overhode for multimediagruppen deres, til Wired. Han har selv demonstrert for pressen hvordan du kan bruke Gnutella til å dele musikk mellom telefoner.

Spørsmålet er nå om operatørene og produsentene vil komme i forkant av utviklingen. Alt ligger til rette for å lage gode tjenester for musikkhandel på mobilen. Mobilnettet har blitt raskere med teknologi som 3G, og snart HSDPA, slik at du kan laste ned en mp3-fil på et par minutter. Prisene for dataoverføring har også falt til et mer akseptabelt nivå.

Informasjonssjef i Telenor, Esben Tuman Johnsen, har fortalt til Digi at han tror det er nå musikkhandel over mobiltelefonen vil vokse frem for fullt.

– Plutselig har man 3G og dermed endrer diskusjonen karakter. Hvis mobilbransjen var spennende frem til nå, så blir det ikke kjedeligere. Det er nesten slik at det er nå det begynner.

(Kilde: Digi, Mobil, Prylguiden, Wired)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen