Når kommer PVR for Rikstv?

I fjor lovet Rikstv høyt og tydelig at deres kunder ville ha gode muligheter og stor valgfrihet blant digitale bakkenettmottakere. Blant annet skulle PVR-mottakere være en del av assortimentet slik at deres brukere kunne ta opp sendinger. Disse mottakerne skulle være på plass før jul i fjor lovet Rikstv. Nå lurer vi på hvor de blir av.

Skulle rekke Oslo og Akershus
Forrige gang vi drøftet dette problemet med Rikstv var da det analoge bakkenettet i Rogaland ble slukket. Kunder her som ville ha PVR ble nødt til å leve uten TV eller kjøpe inn en billig boks som de senere kunne bytte ut når PVR-ene stod klare. Også kunder i Østfold ville risikere å måtte gå inn i den nye digitale era uten PVR, men informasjonssjef Svein Ove Søreide var den gang rimelig sikker på at Oslo- og Akershus-kundene ville få tilgang til PVR før det analoge bakkenettet ville slukkes.


Svein Ove Søreide mente PVR-er for Rikstv skulle være på plass innen det analoge nettet ble slukket i Oslo og Akershus. Det var de ikke.

Nå er nettet slukket også her, men noen PVR har enda ikke Rikstv fått på plass. Rikstv selv håper utsettelsen snart er over.

- Det er et godt spørsmål når disse kommer. Foreløpig kan jeg ikke si mye, men dette beror på hvor langt produsentene har kommet med boksene. Vi er avhengige av solide og gjennomtestede bokser før vi godkjenner de og slipper de ut på markedet. Om boksene viser seg å ha mangler når de lanseres kan du selv tenke deg konsekvensene, forklarer Jens-Petter Gjelseth, informasjonssjef hos Rikstv.

Feilberegnet prosessen
Selv er han ikke veldig fornøyd med at lanseringen av disse boksene stadig har blitt utsatt, men prosessen har tatt langt lengre tid enn Rikstv hadde forventet.

- Vi hadde håpet disse boksene kunne komme tidligere, men dette har beklageligvis tatt lengre tid enn forventet. Nå håper vi at de første boksene vil være klare i løpet av sommeren, sier Gjelseth.

Noen garanti for dette kan han derimot ikke gi.

PVR-er til testing
Både Sagem og Grundig har laget PVR-er for kunder hos Rikstv. Disse PVR-ene er for tiden inne til testing og det er usikkert når de vil bli godkjent for bakkenettet. En svært ordknapp produktsjef hos Grundig, Vidar Nordsæter, kan fortelle at han ikke vet når boksene ble levert inn til testing eller hvor lang tid det vil ta før de får svar på testene fra Rikstv.

- Det er vanskelig å si, dette kan ta alt fra to uker til to måneder, sier Nordsæter.


Vidar Nordsæter fra Grundig vet ikke når deres PVR-er for Rikstv vil være klare.

Hva slags tekniske spesifikasjoner boksene fra Grundig har vil han ikke ut med før boksene er godkjente og klare for lansering.

Håper på å rekke sommeren
Hos Sagem har de derimot litt mer informasjon. Deres nye bokser med 250GB lagringskapasitet håper de vil bli godkjent og være klare i løpet av sommeren.

- Vi jobber med dette kontinuerlig. PVR-mottakerne er inne til testing nå og skal testes på en rekke områder, så det vil ta sin tid. Men forhåpentligvis vil de være klare i løpet av juni eller juli, sier Pia Brunell Hansson, markedssjef for Sagem i Norden.


Sagem har flere PVR-er blant sine produkter, men ingen klare for det norske markedet.

Noen garanti for dette tør hun derimot ikke komme med. Til det er det alt for usikkert hvor lang tid testene vil ta og om deres mottakere i det hele tatt blir godkjent av Rikstv. Rikstv har på sin side ikke gitt Sagem noe tidsaspekt for hvor lang tid testene vil ta. Selve testtiden er det nemlig vanskelig å slå fast.

- Testtiden er helt avhengig av boksenes tekniske spesifikasjoner. Den første Grundig-boksen vi godkjente hadde svært kort testtid fordi den hadde alle tekniske spesifikasjonene godt på plass. Derimot tar det lengre tid selv bare med små feil og mangler. Så jeg kan dessverre ikke gi noe eksakt anslag på hvor lang tid testene vil ta, forklarer Gjelseth.


Jens-Petter Gjelseth håper ventetiden på PVR for Rikstv er over i løpet av sommeren. Å love noe kan han derimot ikke.

Kryss fingrene
Enn så lenge må altså Rikstv sine kunder som ønsker seg en PVR-mottaker smøre seg med tålmodighet og krysse fingrene for at denne gangen har Rikstv rett i sin tidsangivelse. I så fall vil det være fullt mulig å ta opp høstens nye serier med den digitale mottakeren også for deres kunder. Hvis ikke må de ta til takke med å se sendingene når de faktisk sendes også enda en tid fremover.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen