Når kommer HD til Norge

Riktignok finnes det et par HD-kanaler på både Canal Digital- og Viasat-plattformen, men venter man på å se NRK med HD-oppløsning kan man nok vente en god stund. Den første HD-opplevelsen for de aller fleste vil komme fra et av de to nye DVD-formatene, Blu-ray eller HD DVD. 

Disse formatene har som kjent vært tilgjengelig i andre deler av verden en god stund, men har enda ikke kommet til Norge. Nå er imidlertid krigen rett rundt hjørnet.

Moroa starter nå
Allerede i midten av denne måneden skal vi kunne plukke med oss den første HD DVD-spillerne fra butikkhyllene. Da kommer Toshiba med spilleren HD-E1, som følges opp av en litt mer påkostet modell, HD-XE1, i begynnelsen av desember. Prisen på disse vil ligge på henholdsvis 599 euro og 899 euro. 

Når det gjelder Blu-ray-formatet vil Samsung-spilleren BD-P1000 dukke opp i det samme tidsrommet som Toshiba-spillerne. Prisen på denne ryktes imidlertid å ligge på hele 1 500 euro, noe som kan bli problematisk for de fleste å rettferdiggjøre.

Det var riktignok meningen at Sony skulle oversvømme HD-markedet i Europa med PlayStation 3 denne måneden. I billigste konfigurasjon ville denne spillkonsollen kostet 499 euro, samtidig som den har en Blu-ray-spiller innebygd. En fabelaktig måte å få billige Blu-ray-spillere ut til folket. Problemer med å produsere nok enheter har imidlertid ført til at Norges- og Europa-lanseringen er utsatt til mars. 

Rivalen Xbox 360, som kun er utstyrt med en vanlig DVD-spiller, får også HD DVD-spiller. For 199 euro skal man i løpet av november kunne kjøpe dette som tilleggsutstyr i mange land i Europa, men selvsagt ikke til Norge. Ryktene sier at mangelen på HD DVD-filmer her til lands har ført til at vi måtte vente til en gang ut på nyåret med å kunne kjøpe denne.

Derfor kan situasjonen være noe annerledes i Norge enn i andre land i verden, der spillkonsollene utkjemper slaget. Her vil tross alt ordinære spillere være tilgjengelig om få dager, mens vi må vente i månedsvis på muligheten til HD-film via spillkonsollen. 

Lite filmer tilgjengelig
Det er imidlertid ingen tvil om tilgangen på filmer er en av de største utfordringene for norske forbrukere. Få norske butikker eller kjeder har for øyeblikket slike filmer tilgjengelig. Historien viser også at dette først vil ta av når man finner slike filmer andre steder enn hos spesialbutikkene. 

Per i dag skal man som sagt ha flaks for å finne noen butikker i det hele tatt som fører slike filmer, selv om situasjonen nok endrer seg nå som spillerne er på vei. Har man fått tak i en spiller, men mangler film, finnes det allikevel råd.

Man kan bestille filmer på nettet. Blant annet nettbutikken DVDstrax selger filmer til skandinaviske, både til HD DVD- og Blu-ray-formatet. For øyeblikket er det ikke noe tema med soneproblematikken man finner på DVD-formatet, i hvert fall ikke på HD DVD. Etter hvert vil vi imidlertid måtte slite med dette igjen. HD DVD vil innføre dette på nyåret, mens teknologien allerede er på plass i Blu-ray-formatet. 

Dette betyr at man ikke nødvendigvis kan bestille filmer fra hvilke geografiske steder som helst. Pass derfor godt på når man bestiller slike filmer over nettet.

Tar en stund
Selv om HD-revolusjonen ser ut til å starte i løpet av den nærmeste måneden vil det ta en god stund før nordmenn sitter med HD-spiller i stua.  Se bare på utbredelsen av DVD-formatet. Det tok mange år før det ble allemannseie. Fremdeles er det da også mange som ser ut til å sitte på gjerdet i forhold til om man skal oppgradere. 

Sony og Toshiba, som står bak de to formatene, er to av mange giganter som håper vi kommer til å oppgradere så raskt som mulig. At de kommer til å gjøre alt som står i deres makt for at dette kommer til å skje er nok en ganske trygt veddemål


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen