Test

Når jobben er viktigst

Testresultater

Nokia E61

Positive ting WLAN, EDGE og 3G. Stor skjerm. QWERTY-tastatur
Negative ting Ikke kamera,dårlig minnehåndtering, små taster
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3

Testresultater

Nokia E61

Positive ting WLAN, EDGE og 3G. Stor skjerm. QWERTY-tastatur
Negative ting Ikke kamera,dårlig minnehåndtering, små taster
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3
Målene på Nokia E61 forteller oss raskt at dette ikke er noen standardmobil. Den er nesten dobbelt så bred som en vanlig mobiltelefon, og skjermen er i landskapsformat. Men med WLAN og støtte for SIP er dette en mobiltelefon som kan brukes til IP-telefonisamtaler – vel og merke om du har det rette sentralbordet.

Krever miljø
Vi kommer ikke utenom at dette er en mobiltelefon som stiller en del krav til brukeren. Det betyr ikke at den er vanskelig å bruke, men at det er en del forutsetninger som må være på plass for at du skal ha fullt utbytte av alle funksjonene. Har du ikke det, så blir det nesten som å kjøpe en skikkelig grom fjernkontroll, uten å ha noe apparat å kontrollere.

Riktig så ille er det ikke, for både WLAN-delen og telefonen for øvrig er meget bra. Det er først når du skal bruke de nye funksjonene som IP-telefoni og fjernstyrt enhetsbehandling (OTADM- Over The Air Device Management) at du må ha tilpassede omgivelser.

Flat
Om telefonen er bred, så tar den igjen mye på tykkelsen. Faktisk er E61 så slak og lett at vi uten større problemer kan bære den i skjortelomma. For å få vekten ned har Nokia strippet telefonen for kameraer og benyttet lette materialer.

Tastaturet har alle bokstavene, inkludert æøå. Men tastene er nokså små og krever at du trykker litt hardere enn det vi er vant til fra Nokia. Dessuten er knappene små, og de sitter tett. Alt dette gjør at det er anstrengende å skrive lange meldinger, og dermed blir også litt av hensikten med en slik mobil borte.

Minnehåndtering
Men det er lite som irriterer oss mer enn e-postleseren i denne mobiltelefonen. Etter å ha brukt timer på å finne ut hvorfor enkelte mail ikke vil vises var vi på nippet til å teste hvordan den brede men flate mobiltelefonen ville egne seg som flygende objekt.

Inn og ut med batteri, sletting av post på server, bytte fra POP til IMAP og lukking av alle andre programmer ga ingen effekt. Opp på skjermen kommer meldingen ”Generell: Minne fullt. Lukk noen programmer og prøv igjen!”

Pussig nok kunne vi åpne andre og større meldinger uten at den samme beskjeden dukket opp. Andre mobiltelefoner hadde heller ingen problemer med å åpne meldingene E61 nektet oss.

Sus og dus
Lyden i E61 er god, men dette er en business-modell, og ikke en underholdningsmobil. Den mangler derfor en del på spillsiden, og den har heller ikke stereo øreplugger. Det er litt pussig, for selv de som går med kontoret i lomma har av og til behov for å koble av. Her er samme MP3-grensesnitt som i Nokia N7i, og samme svake sus i headsettet hver gang du har trykket på en knapp. Når du spiller musikk overdøves denne susingen. Ellers er den ganske irriterende.

Telefonen mangler også FM-radio.

Kontorapplikasjoner
På business-siden er det imidlertid lite som mangler, og det du måtte savne av programvare vil du trolig snart kunne laste ned fra Nokia Business Software. Nokia har kjøpt Intellisync, og vil blant annet gjøre IM-tjenestene tilgjengelige på denne mobilen. I kontormappen på telefonen finner vi ellers programvare for tekstbehandling, presentasjoner, regneark og skjemaeksport. 

Dessuten finner vi mulighet for å legge til drivere til skrivere, slik at dokumenter kan skrives ut på papir. Drivere til HP er allerede på plass.

Surfebrett
Nettleseren er meget god, på grensen til genial. Her er det ikke vanskelig å få oversikt over innholdet på nettsider, selv om skjermen ”bare” har 240x320 punkter. Å laste nettsider på E61 via WLAN er enkelt. Telefonen finner selv tilgjengelige trådløse nettverk og spør hvilket tilgangspunkt du vil benytte. Her går E61 Nokias WLAN-kommunikatorer 9300i og 9500 en høy gang.

Det er egentlig ikke mye vi savner på Nokia E61. Den har ikke kamera, og en sjelden gang tenker vi at det skulle den nok hatt. Men stort sett passerer det uten at vi savner det.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen