Når Ipod får stor I


(Bilde: Istock/EricHood/montasje)

Du synes sikkert det er kult at megaPACK lanserer GameRULer DeLuXe. Men er det ikke like kult at Megapack lanserer Gameruler Deluxe? Det synes vi.

Produsentene bruker kreative metoder for å skape ekstra blest om sine produkter. En av dem er å skrive produktnavn på måter som gjør at de skiller seg ekstra ut i tekster. For megaPACK skriker definitivt mer etter oppmerksomhet enn Megapack.

Vi forholder oss til norske skriveregler, som sier at egennavn (særnavn) skal ha stor forbokstav. Men dette dreier seg vel så mye om tekstlogoer, og at vi ikke ønsker å formidle navn med snedig utforming som "iPod", "nVIDIA" eller "ATi". Vi mener slike navn er bevisste forsøk på å snike inn produsentens eller produktets logo i våre redaksjonelle tekster.

Sier man først ja til iPod, må man i ytterste konsekvens si ja til GameRULer DeLuXe og andre "kreative" produktnavn i samme gate. Det ønsker vi ikke.

Det betyr for eksempel at vi nå konsekvent skriver ord som Ipod, Geforce og Playstation.

Forkortelser vil vi som tidligere skrive med store bokstaver, f.eks. AMD, DVD, ADSL osv. Dette mener vi gir den beste leseropplevelsen.

Det er altså ikke av uvitenhet at vi ikke skriver produktnavnene slik produsentene gjerne vil. Det er av hensyn til leserne.

Du må gjerne være uenig, for all del. Kanskje fører ikke iPod og GeForce til den helt store forsøplingen av en redaksjonell tekst. Men fra vårt ståsted handler det om å være konsekvent. Et sted må grensen gå.

Oppdatert 9. mai: Den opprinnelige diskusjonstråden for denne artikkelen er stengt. Diskusjonen fortsetter i tråden om vår offisielle tilbakemelding angående egennavndebatten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen