Guide

Når har man behov for SAN?

Mange som i det daglige jobber med store lagringsløsninger kan mye om SAN – sikkert mye mer en undertegnede. SAN og fiber er nok noen av de emnene innen IT-drift hvor det finnes flest standarder og mest forskjellig hardware - som ofte ikke er kompatible med hverandre. I denne artikkelen skal vi prøve å se på det overordnede bildet med tanke på SAN. Og i hvilke situasjoner de ulike lagringsformene bør benyttes og i hvilke situasjoner man bare bruker masse penger på å stokke på bokstavene. Vi skal ikke bli for tekniske, men det er greit å kjenne til de grunnleggende forskjellene på S-ATA, SCSI og SAS.

Hva er et SAN ?
Storage Area Network sier i grunn det meste. Det er snakk om å flytte lagring ut fra servere og inn i egne dedikerte «lagringskasser». Det finnes aldri noen standardløsninger eller startpakker som gjør at man kan si «dette koster det å starte med et SAN». Det hører likevel til sjeldenhetene at et redundant SAN har en prislapp på under 200 000,- (i skrevne stund).


Figur 1 : Den prinsipielle oppbyggingen av et SAN uten redundans

Hvordan definere et behov for SAN ?
Som en grunnregel bør man ikke bygge et SAN på bakgrunn av at man en dag tror at man kan få behov for det. Dersom man skal bruke tid og penger på en SAN-løsning så bør det være basert på reelle behov. I bakhodet bør man huske på at en intern SCSI-løsning med 15k rpm-disker ALLTID vil være raskere en tilsvarende konfigurasjon i et SAN.

Dersom man skal ta seg bryet med å se på SAN-løsninger bør man ha et grunnleggende behov for dette. Eksempler på slike behov kan være:

  1. Ønske om å ha data lagring (eller replikering) eksternt og i en viss avstand fra datasenteret. Fiber takler som kjent dataoverføring over store avstander
  2. Behov for raskt å kunne overføre store datamengder fra en server til en annet.
  3. Ønske om å ha ett stort disksystem med høy ytelse delt i mange RAID-array for mange små servere fremfor å investere i gode disksystemer på mange separate småservere.
  4. Behov for ekstremt hurtig backup
  5. Behov for redundans på et lavere nivå en disk nivå

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen