Når det piper i papegøyen

De plystrende fuglene skal være til voldsom irritasjon for alle dem som utsettes for deres musikalske treffsikkerhet, skriver avisa Herald Sun.

Det er irriterende nok å være i nærheten av noen som bruker samme ringetone som en selv; tenk da bare hvor tennergnissende forbannet man kan bli av til stadighet å forstyrres av en fjærkledd luring som om og om igjen får en til å fiske fram mobilen.

Fantomanrop

Australierne har døpt fenomenet med de falske ringesignalene ”fantomanrop”, og retter nå sin frustrasjon mot papegøyer og andre dyktige imitatorer.

Fugleekspert Trena Carney forklarer at mange hannfugler gjengir en lang rekke ulike lyder for å fremstå som mer attraktive blant hunnene.

– Den voldsomme økningen i antallet mobiltelefoner har gitt fuglene nytt akustisk materiale å jobbe med, sier Carney.

Livserfaring og suksess

– Innenfor enkelte arter er det om å gjøre for hannen å ha et så stort lydrepertoar som overhodet mulig. Jo større repertoar, jo eldre fremstår den som. Og alderen speiler en livserfaring som hunnene tiltrekkes av, konstaterer fugleeksperten.

I Norge er det ifølge Norsk ornitologisk forening (NOF) stæren som er den dyktigste imitatoren.

– Vi har ikke fått rapporter om at stæren har tatt til å imitere ringelyder, men det ville ikke overraske meg om den har kapasitet til det. Fra gammelt av vet vi at den på egen hånd har iverksatt togavganger bare ved å imitere fløytelyder på jernbanestasjonene, sier prosjektarbeider Tore Reinsberg ved NOF til Mobilen.no.

Er du nysgjerrig på praktlyrehalens fantastiske lydimitasjoner, kan du besøke youtube.com og søke etter ”lyrebird”.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen