Nå skal svenskene overvåke deg

Her i landet går diskusjonen høyt om Datalagringsdirektivet. I Sverige har også direktivet blitt diskutert og de vil trolig implementere det innen neste år. Men i går kveld innførte de langt mer alvorlig overvåkning.

Overvåker all grensetrafikk
Den svenske regjeringen hadde foreslått en ny lovendring, populært kalt FRA-loven. Denne loven ble innført i går med 143 stemmer mot 138 i den svenske riksdagen. I følge loven får nå det svenske militæret full rett til å overvåke og avlytte all Internett- og teletrafikk som går over landets grenser. Det betyr at om du tar en telefon eller sender e-post til dine venner i Sverige kan det svenske forsvaret fritt avlytte meldingen. Det trengs verken mistanke eller godkjennelse fra dommer for å utføre denne overvåkningen.

Men loven vil slett ikke kun ramme trafikk over grensen. Datatilsynet advarer nå mot at mye av norsk tele- og nettrafikk vil kunne overvåkes av svenske forsvaret, selv om du ringer eller sender e-post her hjemme.

- Denne loven vil også ramme norske brukere. Mye av vår nett- og teletrafikk krysser grensene selv om det ringes innad i landet. Samtidig har flere norske teleselskaper servere i Sverige slik at norsk nettrafikk havner der, sier Leif T. Aanensen, avdelingsdirektør i Datatilsynet til Teknofil.


Nordmenn vil bli rammet av svensk overvåkning melder avdelingsdirektør i Datatilsynet, Leif T. Aanensen.

I prinsippet betyr dette at når du ringer til venner eller familie i Norge kan det svenske forsvaret avlytte din samtale. På samme måte kan de lese e-post du sender.

Ber teleselskapene reagere
Datatilsynet er svært kritiske til den nye svenske loven og de ber nå norske teleselskaper reagere slik at nordmenn blir minst mulig utsatt for overvåkning av de svenske forsvaret.

- Jeg har hørt at noen finske selskaper har vurdert å flytte sine servere ut fra Sverige for å unngå at egne kunder rammes av loven. Tilsvarende bør også norske selskaper vurdere hvilke konsekvenser de bør trekke av de nye lovverket, sier Aanensen.

Har skapt debatt
På den positive siden sier Datatilsynet at denne debatten endelig har vekket svenskene. Nå begynner personvern å komme på dagsorden også hos söta bror.

- Sverige vil diskutere en eventuell implementering av Datalagringsdirektivet til neste år. Denne nye loven, som på mange områder går lengre i overvåkningen enn Datalagringsdirektivet, vil definitivt ha noe å si for den videre debatten. Slik Datalagringsdirektivet har vekket nordmenn ser vi nå at svenskene også endelig våkner. Flere og flere forstår at personvern er noe som faktisk angår dem, og at den utviklingen som foregår innen overvåkning av borgere er i ferd med å gå for langt, sier Aanensen.

Teknofil er i fortløpende kontakt med de norske teleselskapene angående nye loven. Kunder hos Telenor kan så langt føle seg trygge. De har ingen servere i Sverige lover de. De lover også at trafikk på deres nett holdes innad i Norge og at utenlandssamtaler til andre land enn Sverige ikke tar turen innom her. Likevel er de absolutt ikke positive til den nye loven.

- Det er ikke akkurat et forslag vi applauderer for å si det på den måten, kommenterer informasjonssjef Atle Lessum til Teknofil.Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen