Nå skal mobilen låses enda mer

Alternativ tekst mangler
Nokia kan nå låse telefoner fast til å bruke kun ett SIM-kort.

Nokia gjør det vanskeligere for deg å fjerne operatørlåsen på telefonen din før den er ute av bindingstiden. Den britiske telekombransjeavisa Mobiletoday skriver at britiske operatører har etterspurt operatørlåser som er vanskeligere å knekke. Og nå er de bønnhørt.

I følge nettstedet skal Nokia også ha interesse av tøffere operatørlåser. Produsenten skal visstnok har vært skeptiske til å selge Nokia-telefoner, siden de har vært relativt enkle å fjerne låsen på.

To nye låser
Nå tilbyr Nokia de britiske operatørene to nye operatørlåser. Heretter skal operatørene kunne bruke en ny og strengere nettverkslås, som gjør at du kun kan bruke telefonen med SIM-kortene til én enkelt operatør. Dette er metoden operatørene i Norge benytter seg i dag.

Operatørene vil også kunne låse hver enkel telefon til ett SIM-kort. Opplysningene i SIM-kortet skal kunne legges til i telefonenes faste minne, slik at telefonen vil kjenne igjen om et annet kort er satt inn.

De britiske operatørene vil imidlertid satse på nettverkslåsen. En anonym representant for en britisk operatør sier til nettstedet at de først og fremst ønsker å beholde telefonen i mobilnettet sitt, og dermed tjene inn pengene de har sponset telefonen med.

Alternativ tekst mangler
Guri Wormdahl i Netcom.

Vil vurdere strengere lås
I følge kommunikasjonssjef i Netcom, Guri Wormdahl, har ikke Netcom henvendt seg til Nokia eller andre produsenter angående strengere operatørlås. Men om omfanget av telefoner som låses opp øker, vil operatøren vurdere slike tiltak.

– Operatørene kan også gå bort fra subsidiering av telefoner om problemet blir stort. Dette er ikke noe vi sier for å true, men å kjøpe en ny telefon til full pris er en såpass stor kostnad for folk flest at mange ikke vil ha råd til å kjøpe ny telefon så ofte som de gjør nå, sier Wormdahl.

Heller ikke Telenor Mobil har henvendt seg direkte til produsentene med ønske om strengere operatørlås. – Om vi har innspill til Nokia, gjøres dette i så fall gjennom GSM Association sammen med andre operatører, forteller informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan.

Ikke positivt
Krokan sier at kundene er opptatt av lav pris, og at operatørlåsing dermed er viktig for Telenor. – Det at noen tilbyr å låse opp telefonene er ikke noe vi syns er positivt, forklarer Krokan.

Det er allerede vanskelig å låse opp nye Nokia-telefoner. Mange er det ikke mulig å fjerne låsen på i det hele tatt, forteller Henrik Johnsson i GSMteknikk, som tilbyr opplåsing av telefoner. – Den siste plattformen til Nokia, BB5, er ikke mulig å låse opp, sier Johnsson.

– Kommer en løsning
Dette inkluderer alle de nye 3G-telefonene fra finnene. Men Johnsson er likevel sikkert på at en løsning vil komme før eller senere, selv om Nokia skulle innføre strengere operatørlåser. Han har ingen innvendinger mot at operatørene ønsker seg bedre låsing av telefoner. – Det er en sak mellom operatørene og produsentene, sier han.

Netcom er ikke spesielt glad for at folk fjerner låsen fra telefonene de kjøper. – For oss er det en reell kostnad å subsidiere telefoner, og vi står ikke på gatehjørnet og deler ut mobiltelefoner. Vi gjør dette for å sikre oss at kunden blir hos oss, forklarer Wormdahl, som sier hun forstår hvorfor enkelte operatører henvender seg til produsentene for å be om kraftigere operatørlås.

(Kilde:Mobiletoday.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen