Systemet vet når det er rødt lys, og stanser motoren. (Bilde: ETRI)

Nå skal GPS-en snakke med motoren

Det koreanske Electronics and Telecommunications Research Institute, en statlig institusjon som jobber med å utvikle ny teknologi, holder på å utvikle teknologi som lar GPS-en din spare drivstoff.

Teknologien, kalt PIS (Proactive idle stop), vil kunne stoppe motoren på bilen din når du kjører senere enn 4 km/t og du trykker på bremsen. Systemet vil også vurdere å stanse motoren når den jobber på mindre enn 1000 omdreininger.

Bakes inn i GPS-en

Dette skal bakes inn i en GPS, som i tillegg skal kunne gi deg informasjon om bilens tilstand, som for eksempel bensinforbruk og hvor mye som er igjen på tanken. Systemet skal kunne spare i gjennomsnitt fem til åtte prosent drivstoff, og i noen tilfeller opp til 13 prosent.

For å avgjøre når motoren skal stanses, skal systemet hente informasjon fra lyskryss, slik at GPS-en vet at det er rødt lys. Dermed kan det avgjøres at det er mest hensiktsmessig å skru av tenningen. Dette krever dog at lyskrysset sender ut slik informasjon, via et system kal RLI (Read light interval).

Kan brukes på eldre biler

Systemet krever også at det er mulig å kommunisere med bilens datamaskin. Altså vil det bli mulig å installere en GPS med teknologien i en eldre bil. Systemet skal for øvrig også kunne skru av airconditionsystemet i bilen din når det ikke er nødvendig å ha dette på.

Den nye teknologien skal demonsteres på CES-messen i Las Vegas denne måneden. Når vi kan forvente å se det i praktisk bruk vites ikke, da det fortsatt er under utvikling.

Du kan lese mer om teknologien her.

(Kilde: navigadget.com, twanetwerk.nl)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen