Nå merker Nokia krisa

Mens elektronikkmarkedet i Norge er ventet å falle med ca fem prosent, melder verdens største produsent av mobiltelefoner at de opplevde en salgssvikt på hele 19 prosent i fjerde kvartal i 2008, sammenliknet med 2007.

Samtidig dalte fortjenesten med hele 69 prosent.

Nokia hadde advart om synkende salgstall, men de fleste investorene fikk seg likevel en støkk når tallene kom på bordet, melder Cnet.

Flere årsaker
Men omsetningssvikten skyldes ikke bare nedgangstidene. I markedet for avanserte mobiltelefoner har Nokia fått merke at både Apples iPhone og RIMs BlackBerry stjeler markedsandeler.

Og i Kina, der Nokia har vært dominerende med sine billigmobiler, falt salget med hele 36 prosent.

Toppsjefen i Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, tror imidlertid at salgstallene vil ta seg opp i løpet av året.

I trange tider selger forhandlerne unna varer de har på lager. Når lagrene er tomme vil ordene komme tilbake, mener Kallasvuo.

Flere sliter
Mens Nokia nå tjener mindre, ser det atskillig dystrere ut for en del av konkurrentene. Motorola slet økonomisk allerede før økonomien stupte, og Sony Ericsson måtte nylig innse at de tapte 243 millioner dollar i fjerde kvartal.

Kallasvuo sier at Nokia skal kutte kostnadene med 900 millioner dollar innen utgangen av 2009. Det vil utvilsomt føre til at Nokia reduserer antallet stillinger, men hvor mange som må gå sier Kallasvuo ikke noe om.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen