Nå kommer Wimax-telefonene

Samsung P9000

Oppi all praten om HSDPA kan man lett glemme at en utfordrende teknologi allerede kan tilby langt høyere hastigheter for deg som er på farten, nemlig Wimax.

I stedet for å prøve å skvise mer hastighet ut av mobilnettene, har man forlenget hastigheten på wifi-nettverkene som mange i dag har hjemme og på jobb. Wimax-sendere har en teoretisk radius på 10 - 20 kilometer, og kan dekke et helt byområde med trådløst bredbånd.

Hittil er det kun bærbare datamaskiner som har kunnet bruke teknologien, men i år vil vi få se de første mobiltelefonene med Wimax. Samsung har allerede vist frem en mobiltelefon og en håndholdt datamaskin; SPH-M8100 og SPH-P9000.

Mobilt superkontor
P9000 (bilde ovenfor) er en superdings som kan gi enhver teknofantast vann i munnen. Enheten er en komplett datamaskin som kjører Windows XP, med 30 GB harddisk og 1 GHz prosessor. Skjermen måler 5 tommer, og enheten har et utbrettbart fulltastatur.

Telefonen er alltid koblet opp mot internett i høy hastighet så lenge du bruker den i hjemlandet Sør-Korea. Når du befinner deg innen dekning av en WiMax-sone skal du kunne oppnå hastigheter på 20 Mbps mens du er i fart. Havner du utenfor sonen settes du over på det koreanske EVDO-mobilnettet med en ikke urespektabel hastighet på 1,8 Mbps.

Selv om P9000 er spesifisert som en vanlig bærbar PC, er den ikke mer enn 2,9 cm tykk og veier kun 580 gram.

Første WiMax-mobil
M8100 blir verdens første kommersielt tilgjengelige mobiltelefon med Wimax.

I likhet med sin søstermodell kan den oppnå hastigheter på 20 Mbps mens du er i bevegelse. Telefonen skal sendes ut på markedet i Sør-Korea i første halvdel av 2007.

Telefonen kjører Windows Mobile 5.0 og har en 2,8 tommers trykkfølsom skjerm med en oppløsning på 240 x 320 piksler.

Den kan ta inn TV-sendinger via den nye DMB-standarden, og kan selv kobles til fjernsynet om du vil vise frem bilder eller film. I tillegg er telefonen ferdig satt opp for å brukes til IP-samtaler.

Dessverre er M8100 svintung. Hele 560 gram veier telefonen, som er 14 cm høy, 9 cm bred og 3 cm tykk.

Hos Aving USA kan du se bilder av Samsung M8100 >

Stadig større hastigheter
Samsung presser stadig mer fart ut av Wimax. På årets 3GSM-messe demonstrerte produsenten neste generasjon av teknologien, kalt Wimax Wave 2, med nedhastigheter på 34 Mbps. I testnettet kunne man blant annet laste ned en 3 MB stor mp3-fil på 0,7 sekunder. En 700 MB stor film var nede på telefonen i løpet av 2 minutter og 45 sekunder.

Opplastningshastigheten til Wave 2 er kanskje enda mer imponerende. Samsung har oppnådd hastigheter på 12 Mbps i forsøkene sine. Det er 192 ganger raskere enn det 3G klarer opp.

Flere amerikanske og europeiske operatører holder på å teste ut Wimax-nettverk i disse dager. Her til lands er det Nextgentel, Catch og Telenor som sitter på utbyggingslisenser. Ingen av disse selskapene har ennå gitt noen signaler om når de vil ta dem i bruk.

Det er uansett ennå knyttet mye usikkerhet til hvilket kommersielt grunnlag Wimax har. Ericsson har allerede demonstrert at mobilnettene kan nå hastigheter på 144 Mbps. Analyseselskapet Gartner er blant de som tror Wimax vil tape kampen mot mobilnettene.

(Kilder: AhikabaraNews, Digi, Engadget, Infoworld, LetsGoMobile, Samsung, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen