Nå kommer SMS-grafitti

Den nye oppfinnelsen kommer fra Tysklands mest kjente elektro- og elektronikkfirma. Forskerne ved Siemens har utviklet en ny teknologi som gjør det mulig å sende en melding, noe lignende en SMS til spesifikke geografiske steder rundt om i verden. Nyheten går under kallenavnet "Digital grafitti".

Meldingen går via mobilnettet til en server, hvor den blir sendt videre til det ønskede stedet. Det vil derimot ikke være mulighet for å sende hva som helst. Meldinger kan også bli avvist. Når meldingen ankommer det ønskede stedet, vil alle som har aktivert tjenesten, innen en gitt radius, motta et eksemplar på sin mobiltelefon, PDA, notebook eller annet elektronisk utstyr som har mulighet for denne type tjenester. Det er også mulighet for å sende bilder i tillegg til tekst. All informasjon vil etterhvert utgå og forsvinne.

For å ta et eksempel, si at du skal møte noen venner. Du finner ut at du vil kjøpe noe å drikke før de ankommer det avtalte stedet. Alt du gjør er å legge igjen en beskjed, og de vil bli informert så fort de er innen radius av meldingen du har sendt. Et annet eksempel kan være at du av en eller annen grunn er forsinket. Beskjeden din kan sendes slik at alle som kommer før deg får beskjed om at du er på vei.

Den nye teknologien kan også brukes i sammenheng med markedsføring. Ved å skru på "reklame-modus" kan enhver som er i shopping-humør se gjennom de aktuelle tilbudene. De som ikke ønsker å motta reklame, kan selvsagt reservere seg mot det. Det hele har blitt testet med en prototype og bevist av utviklerene i Siemens, i samarbeid med østerriske forskere ved Universitetet- og Ars Electronica Center i Linz.

Et viktig poeng i forskningen har vært å utvikle forskjellige måter å vise den "digitale grafittien" på valige på vanlige mobiltelefoner og håndholdte, som muligjøres i det nye meldingsystemet, slik at det kan iverksettes så snart som mulig.

Tjenesten kalles Augmented Reality (AR) og lar eierne av en kameramobil ta bilder av steder og få beskjeder påskrevet bildene. En slik tjeneste vil med andre ord fungere omtrent på samme måte som MMS.

Brukerne har også mulighet til å velge hvor stor radius tilgjengeligheten til beskjedene skal ha. Siemens selv foreslår denne funksjonen for turisme. Tanken er at turister i nærheten av større attraksjoner skal ha mulighet til å få vite mer om stedene de besøker. For å oppnå presis plassering og retning brukes et eksternt håndsett med høy-nøyaktighets GPS mottaker og et elektronisk kompass.

Ut i fra Siemens' uttalelser, skal "digital grafitti" være tilgjengelig for allmenheten om to år. Turisme- og utstillingsektoren vil i første omgang bli prioritert. Vi holder deg selvfølgelig løpende oppdatert på utviklingen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen